Sök
Stäng denna sökruta.

Ordlista

När språket blir fackmässigt kan det ibland vara bra med en ordlista. Är det något du saknar nedan så hör av dig till oss så lägger vi till det.

Antioxidanterna hjälper kroppen att försvara sig mot de fria radikaler, dessa bryter ner celler och påskyndar åldrandet. 

Artros är en sjukdom som sitter i leden, framförallt i ledbrosket. Kroppens alla ben möts i lederna där det finns en skyddande hinna som kallas för ledbrosk. Ledbrosket gör att benen inte skaver mot varandra. Där finns även ledvätska som förser brosket med syre och näring. Om du får artros bryts ledbrosket ner fortare än kroppen kan skapa nytt. Då blir ledbrosket allt tunnare och kan försvinna helt.

Artros kännetecknas av stela och värkande leder, svaghet i musklerna och allmän trötthet. Symptomen växer ofta fram långsamt genom åren, men kan även uppstå efter en ledskada. 

Boswellia Serrata är kåda från det indiska boswelliaträdet . Det bidrar till att upprätthålla och stödja ledernas flexibilitet​ och används traditionellt vid alla former av inflammationer​. Boswellia Serrata är effektiv vid ledproblem, minskar smärtan, samt hjälper matsmältningskanalen, vilket gör att den är bra vid känslig mage.

Vitamin C (askorbinsyra) är en organisk syra som har kraftfulla antioxidanta egenskaper. Till skillnad från oss människor kan hundar producera C-vitamin. C-vitamin hos djur är en kraftfull antioxidant som  kan hjälpa dem att bekämpa orsaker till oxidativ stress. Det är bra för immunsystemet förbättrar upptag av kollagen och kollagenbildningen i kroppen ex. brosk och benstommens normala funktion samt till att minska trötthet och utmattning.

Med essentiella fettsyrorna menar man Omega-fettsyrorna EPA, DHA och ETA som alla har en mycket god inflammationshämmande effekt. De kan bidra till att svullnad och smärta i leder minskar. De är fria från syror och salter och är därför skonsamt mot magslemhinnan.

Galaktolipider är en aktiv substans som bidrar till att svullnader i leder minskar och ledernas rörlighet ökar

Glykosaminoglykaner (GAG) är en naturlig byggsten i broskvävnad och ledvätska som ger flexibilitet, elasticitet och styrka hos ledbrosk, senor, bindväv och ligament. Det hjälper till att smörja leden och bevara dess naturliga egenskaper och hälsa. GAG som finns i AktivSvea-seriens tillskott är naturligt glykosamin som snabbt och lätt tas upp av kroppen.

Grönläppade musslan växer under ytan utanför Nya Zeeland. Enbart här finns de perfekta omständigheterna för att den ska kunna växa och leva. AktivSvea använder hela den grönläppade musslan inkl. musseloljan. Den frystorkas direkt efter skörd vilket innebär att naturliga vitaminer och mineraler bibehålls.

Musseloljan innehåller fleromättade Omega-3 fettsyror  med EPA, DHA och unika ETA. ETA har den kraftigaste anti-inflammatoriska effekten. EPA och DHA hämmar effekt vid inflammationstillstånd. Grönläppade musslan innehåller och Glukosaminoglykaner (GAG) som är naturlig glukosamin. De finns naturligt i broskvävnad, ledvätska och bindväv och smörjer leder och bevara dess egenskaper och hälsa, samt bidrar till att producera ledvätska och ändra viskositeten till att bli mer smörjande. Grönläppade musslan har ett snabbt upptag och ger en snabb effekt. Snäll mot magen.

Kurkumin, som är den aktiva ingrediensen i gurkmeja, har en mycket positiv effekt på inflammation. Tillskott av kurkumin skyddar kroppens celler och organ mot oxidativ nedbrytning och stimulerar även kroppens egna antioxidativa enzymer. Det bidrar till att upprätthålla och stödja ledernas flexibilitet

Hundfysioterapi innebär en eller flera olika behandlingar där hundens muskler, leder och skelett är i fokus. Både rehabilitering av befintliga skador och förebyggande friskvård innefattar hundfysioterapin.

Inflammation är en immunologisk respons på trauma eller infektion som bland annat leder till värmeökning och svullnad.

Är en lav som används i terapeutiskt syfte i tiotusentals år i norra delen av världen. Islandslaven har högt näringsinnehåll och har slemhinneskyddande egenskaper i munhåla, luftstrupe och svalg. Det är en naturlig källa till antioxidanter, och innerhåller olika bitterämnen som ökar salivproduktionen. Islandslav är bra för besvär i mun, bronker, lungor och slemhinnor, även hostlindrande resultat.  Studier visar effekter på bl.a mag-tarm katarr och illamående med kräkningar.

Refererar till expertis, process eller omständighet som testen gjordes under och att studien gjordes av en medicinskt kvalificerad yrkesverksam eller annan vetenskapligt utbildad person i enlighet med ett kliniskt protokoll eller i en klinisk miljö.

L-arginin är en essentiell aminosyra (EAA). L-arginin har höga argininnivåer som också finns i bland annat i fläsk, vilt, kalkon, ägg och mjölk. L-arginin har en positiv inverkan på blodcirkulationen och därmed
därav optimeras syreförsörjningen av musklerna och ökar ​blodomloppets näringstransport. L-arginin är lämpligt för hundar som tränar hårt eftersom det påskyndar musklernas återhämtning.

Kollagen är ett fiberprotein som är uppbyggt av olika aminosyror. Kollagen är den dominerande substansen i hundens kropp näst efter vatten, omkring 30%.​

Kollagen bygger upp ​ brosk, leder, senor, ben och hud. Marint innebär att kollagenet kommer från havet, oftast fisk.

Mangan bidrar till normal bildning av bindväv och normal energiomsättning samt skyddar cellerna mot oxidativ stress.

Kollagen bygger upp ​ brosk, leder, senor, ben och hud. Marint innebär att kollagenet kommer från havet, oftast fisk.

MSM består av organiskt svavel, något som finns naturligt i hundens kropp. Men det är något de har svårt att få i sig genom kosten. Svavel är en viktig byggsten för kroppens uppbyggnad av bindeväv, brosk, senor, muskler, päls och hud. Det underhåller och reparer cellerna, samt ger energi. MSM påverkar bildandet av kollagen, glukosaminsulfat och kondroitinsulfat – tre ämnen som alla är viktiga för ledernas hälsa. MSM ger också snabb återhämtning och hjälper till vid förslitningar.

Nypon växer i karga områden och är naturligt rik på vitamin C samt galaktolipider.  Galaktolipider har en antiinflammatorisk och avsvällande effekt och vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och hjälper till att minska oxidativ stress. Nypon piggar upp och ger mer energi​ samt bidrar till att bevara hälsosamma och rörliga leder

Omega-3 består huvudsakligen av de essentiella fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) och behövs för att hjärnan och kroppens alla celler ska fungera optimalt. Omega-3 har även visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Oxidativ stress är nära besläktat med inflammationsförlopp, men på en mer molekylär nivå. Det avser balansen mellan oxidation och reduktion, den så kallade redoxhomeostasen. När balansen förskjuts mot mer oxidation än reduktion talar man om oxidativ stress, vilket skadar kroppens celler och leder till kronisk sjukdom.

Spirulina är en blågrön alg som odlas i sötvattenbassänger som innehåller klorofyll, proteiner, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. (Framförallt fykocyanin, ett proteinkomplex med starkt antioxidativa egenskaper, och GLA som är en omega-6.) Spirulina ökar även salivproduktionen vilket hos djur minskar beläggning av plack och tandsten.  Dessa ansamlingar blir porösa och underlättar för antiinflammatoriska substanser att nå tandfickor och minska risken för tandköttsinflammation. Spirulina stärker immunförsvaret och motverkar eksem och torr hud.

Zink är ett livsviktigt mineral som återfinns i alla kroppens celler och ingår även i över 70 enzymatiska processer. Zink behövs för att upprätthålla bra immunförsvar, bildandet av DNA och RNA, för hormonomsättningen, för reproduktion och för att upprätthålla ämnesomsättningen. Zink behövs även för utnyttjandet av järn och vitamin A. Zink är en viktigt mineral som bidrar till att bibehålla normal benstomme.

Vitamin K2 bidrar till att upprätthålla en normal benstomme

Rulla till toppen