Allergi hos hund – Symptom, diagnos och behandling

Hund_slickar_tass

Allergier är vanliga hos både människor och hundar, och likaså kan våra fyrbenta vänner drabbas av diverse allergiska reaktioner. I denna artikel kommer vi att gå in på olika symptom, hur en diagnos ställs och hur man kan behandla allergier hos hundar. Det är viktigt att känna igen tecken på allergier för att kunna ge din hund bästa möjliga livskvalitet och behandling om det behövs.

Symptom på allergi hos hundar kan variera och inkluderar ofta klåda, hudrodnad, håravfall, öroninflammation eller magproblem. Om du märker något av detta hos din hund är det en bra idé att undersöka orsaken. Det kan vara en allergi mot något i hundens mat, en specifik substans som hunden kommer i kontakt med i sin omgivning eller till och med en reaktion mot loppor eller kvalster.

För att fastställa om hunden verkligen lider av en allergi bör man kontakta en veterinär som kan ställa en korrekt diagnos. Veterinären kommer att undersöka hunden och eventuellt utföra tester för att identifiera den specifika allergenen. Därefter kan en lämplig behandlingsplan sättas upp för att lindra hundens besvär. Behandlingen kan innefatta att undvika allergenet, få medicinering eller kostförändringar beroende på vilken typ av allergi hunden har.

Vanligaste allergierna hos hundar – Foderallergi, atopisk dermatit och kontaktallergi

Allergier hos hundar är inte helt ovanligt, och det är viktigt att känna till de vanligaste allergierna hos våra fyrbenta vänner.

Hund_matskal_mat

En vanlig allergi hos hundar är foderallergi. Det är vanligt att hundar kan utveckla en allergi mot vissa proteinkällor i sin mat, såsom nötkött, kyckling eller fisk. Symptomen kan vara allt från hudproblem, klåda och röda öron till mer allvarliga symptom som kräkningar och diarré. För att behandla foderallergi byter man ofta till en annan proteinkälla i hundens mat, och undviker de utlösande ämnena.

Atopisk dermatit är en annan vanlig allergi hos hundar. Det är en hudallergi som orsakas av allergener i omgivningen, såsom pollen, dammkvalster och mögelsporer. Symptomen kan vara intensiv klåda i ansiktet, tassarna och bakom knäna vilket leder till att hunden kliar och slickar sig mycket. För att behandla atopisk dermatit används oftast antihistamin, kortison eller immunosuppressiva läkemedel samt regelbunden användning av schampo och balsam.

Kontaktallergi är ytterligare en typ av allergi som hundar kan drabbas av. Det uppstår när deras hud kommer i kontakt med vissa ämnen, som kan vara allt från tvättmedel och rengöringsprodukter till gräspollen och vissa växter. Symptom inkluderar rodnad, svullnad och irritation på de områden som varit i direkt kontakt med allergenet. Behandlingen innebär att identifiera och undvika allergenet, samt användning av antihistamin, kortison och eventuellt speciellt anpassade bad för att lindra symptom.

Det är viktigt att känna till de olika allergierna och deras symptom, eftersom de kan skapa obehag för din hund och påverka deras livskvalitet. Om du misstänker att din hund har en allergi, rekommenderar vi att du kontaktar din veterinär för ytterligare utredning och råd om passande behandlingsalternativ.

Symptom på allergi hos hund

Allergier hos hundar är relativt vanligt och kan orsaka en mängd olika symtom. Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa tecken för att kunna identifiera och behandla allergin i tid. Här går vi igenom några vanliga symtom på allergi hos hundar samt tips på vad du kan göra för att hjälpa din hund.

Hund_kliarsig

Hudsymptom i form av framförallt klåda

En av de vanligaste tecknen på allergi hos hundar är hudsymptom såsom klåda och irritation. Din hund kan visa detta genom att den biter, slickar eller gnider sig mot föremål i sin omgivning. Det kan också leda till rodnad, hudsår och håravfall. Om du märker att din hund är extra kliande och irriterad, kan det vara ett tecken på en allergi.

Andningssymtom

Andningssymtom kan vara ytterligare ett tecken på allergi hos hundar. Din hund kan till exempel hosta, nysa eller få svårigheter att andas. Om du märker att din hund visar sådana tecken, är det viktigt att kontakta en veterinär för att få hjälp med att identifiera möjliga allergier och få rätt behandling.

Matsmältningsbesvär

Matsmältningsbesvär kan också vara ett tecken på allergi hos hundar. Om din hund har en allergi mot någon ingrediens i sin mat, kan det leda till diarré, kräkningar eller gasbildning. Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa tecken och kontakta en veterinär om besvären kvarstår.

För att hjälpa din hund med allergiska besvär är det viktigt att identifiera orsaken så att du kan undvika de allergener som din hund är känslig för. Det kan innebära att byta till ett annat foder, använda allergivänliga schampon eller att rengöra och åtgärda miljöfaktorer i hemmet.

Hur diagnostiseras allergier hos hund

Att diagnostisera allergier hos hundar kan vara en utmaning, men det finns två huvudsakliga metoder som veterinärer använder sig av för att göra det: blodprov och hudskrap.

Blodprov

Ett blodprov kan hjälpa till att identifiera allergener som orsakar allergiska reaktioner hos din hund. Veterinären tar ett blodprov från hunden och analyserar det i laboratoriet för att leta efter antikroppar mot olika allergener. Det kan ge vägledning om vilka allergier hunden har, men ytterligare tester kan vara nödvändiga för att bekräfta diagnosen.

Hudskrap

Hudskrap är en annan metod som används för att diagnostisera allergier hos hundar. Veterinären skrapar försiktigt hudens yta för att samla in celler och analyserar dem under mikroskop. Detta kan hjälpa till att identifiera parasiter, bakterier och svampar som kan orsaka allergiska reaktioner hos din hund.

För att få bästa möjliga diagnos är det viktigt att du i kontakt med din veterinär ger så mycket information som möjligt om hundens symtom, kost och livsstil. Detta hjälper veterinären att förstå hundens situation och att rikta tester och behandlingar på rätt sätt för att minska allergiska besvär hos din hund.

Hund_hemma

Behandling av allergi hos hund

Allergier hos hundar kan vara besvärliga för både hunden och dess ägare. Men oroa dig inte, det finns behandlingar som kan hjälpa din hund att må bättre.

Först och främst är det viktigt att ta reda på vad som orsakar allergin. I vissa fall kan det vara en födoämnesallergi, vilket innebär att din hund är överkänslig mot något i dess foder. Genom att byta till ett hypoallergent foder kan man i dessa fall ofta förebygga symptom och besvär.

En annan vanlig orsak till allergi hos hund är atopisk dermatit, en hudallergi som kan orsakas av olika miljöfaktorer, till exempel pollen, kvalster eller mögel. Denna form av allergi behandlas ofta med antihistaminer, kortison eller immunmodulerande läkemedel. Det är viktigt att följa veterinärens råd och behandla din hund enligt deras rekommendationer.

Om din hund lider av kontaktallergi, som uppstår när huden kommer i kontakt med något irriterande ämne, är det viktigt att identifiera vad som orsakar allergin och undvika kontakt med det ämnet i framtiden. Det kan till exempel vara vissa typer av textilier eller rengöringsmedel. I vissa fall kan kortisonkrämer ordineras av veterinär för att lindra symptomen.

Här är några tips för att hjälpa din hund att må bättre under allergibehandlingen:

  • Regelbunden päls- och hudvård: Badning och borstning av din hund kan hjälpa till att minska allergener, men det är viktigt att inte överdriva då det istället kan torka ut huden och förvärra allergin. Använd milda, parfymfria schampon speciellt anpassade för allergiska hundar.

  • Rengör hemmet: Städning av hemmet, dammsugning av mattor och tvätt av hundens bädd kan hjälpa till att minska mängden allergener i hundens omgivning.

  • Ge tillskott för hudens hälsa: Omega-3 fettsyror, till exempel från fiskolja, är kända för att vara bra för hudens hälsa och kan hjälpa till att lindra inflammation och klåda hos hundar med allergi.

Det är viktigt att komma ihåg att allergier hos hundar ofta kan vara kroniska och kräver långvarig behandling och uppföljning. Ha tålamod och förståelse för din hund och dess behov under behandlingen.

Vanliga frågor

Vilka är de vanligaste symptomen på allergi hos hundar?

Allergier hos hundar kan visa sig på många olika sätt. De vanligaste symptomen inkluderar klåda, röda eller irriterade ögon, rinnande näsa, nysningar, hosta, andfåddhet, kräkningar, diarré och försämrad aptit. Hundar med allergier tenderar ofta att klia sig mer än normalt, vilket kan leda till håravfall, sår och infektioner på huden.

Det är viktigt att notera att dessa symptom kan vara orsakade av andra sjukdomar eller tillstånd. Om du misstänker att din hund har en allergi, är det bäst att konsultera en veterinär för att få en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Vilka ämnen orsakar oftast allergier hos hundar?

Hundar kan utveckla allergier mot en mängd olika ämnen. Några av de vanligaste allergenerna hos hundar inkluderar:

  1. Foder: Vissa hundar kan vara allergiska mot vissa typer av proteinkällor i deras foder, såsom nötkött, kyckling, lamm eller fisk. Foderallergier kan också bero på känslighet för spannmål, mejeriprodukter eller andra ingredienser.

  2. Öronkvalster: Dessa små parasiter kan orsaka irritation och infektioner i hundens öron, vilket i sin tur kan leda till allergiska reaktioner.

  3. Pollen: Hundar kan utveckla allergier mot pollen från gräs, träd och växter.

  4. Dammiter: Små djur som lever i damm och som kan orsaka allergiska reaktioner hos hundar.

  5. Mögel: Mögelsporer i luften kan också utlösa allergiska reaktioner hos hundar.

  6. Kvalster: Vissa hundar kan vara allergiska mot kvalster, som är små insekter som lever bland annat på hundens hud.

Det är viktigt att komma ihåg att varje hund är unik, och vad som orsakar allergier hos en hund kanske inte påverkar en annan. Om du tror att din hund lider av en allergi, bör du konsultera en veterinär för att identifiera allergenet och få en lämplig behandling.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen