Hundraser som är allergivänliga – En lista att utgå från

Hund_gos

Att välja en hund som passar ens livsstil och behov är viktigt, särskilt för de som lider av pälsdjursallergi. Allergivänliga hundraser har blivit alltmer populära, men vad innebär det egentligen att en hund är allergivänlig?

Det finns inga hundraser som är helt allergifria, men vissa raser kan vara mer lämpliga för allergiker tack vare deras päls, mjällproduktion och salivmängd.

Om du funderar på att skaffa en hund trots din pälsdjursallergi kan det vara bra att undersöka vilka raser som anses mer allergivänliga. Det är viktigt att komma ihåg att individuella allergener varierar och att det är bäst att tillbringa tid med hunden innan du tar beslutet att välkomna en till familjen.

Tänk på att:

 • Allergivänliga hundraser är de som fäller mindre, dreglar mindre och producerar mindre mjäll.
 • Individuella allergiska reaktioner varierar; tillbringa tid med hunden innan du välkomnar en till familjen.
 • Undersök olika hundraser för att hitta de mest allergivänliga alternativen.
Kram_hundar_soffa

Allergivänliga hundar – Vad innebär det?

När vi pratar om allergivänliga hundar menar vi hundraser som orsakar färre allergiska symtom och besvär för människor som är allergiska mot hundar. Det är dock viktigt att förstå att det inte finns några hundraser som är helt allergifria. Allergier hos människor uppstår på grund av allergener i hundens hud och saliv, och dessa allergener varierar i mängd mellan olika hundraser och individer inom en ras.

Allergivänliga hundar är ofta de som fäller mindre hår, producerar mindre mjäll och dreglar mindre. Dessa egenskaper minskar mängden allergener som sprids i omgivningen och därmed risken för allergiska reaktioner hos människor. Exempel på sådana hundraser är pudlar, labradoodles och olika terrier.

För dig som är intresserad av att skaffa en allergivänlig hund är det bra att veta att det är viktigt att hålla hunden väl omhändertagen och ren. Regelbundna bad och borstning av hundens päls minskar allergenerna ytterligare. Det är även viktigt att hålla ditt hem rent och välventilerat för att minska allergenerna i den inomhusmiljö där du och hunden lever tillsammans.

Allergisk_hund

Kan jag som pälsdjursallergiker skaffa hund?

Det är viktigt att förstå att allergier är individuella och alla hundar har allergenet can f1. Dock kan vissa raser fungera bättre eller sämre för olika personer beroende på hur mycket hunden fäller. Om du är allergisk mot hundar och dina symptom påverkar din andning, kan en hund som fäller mindre vara ett bättre alternativ för dig.

Trots detta rekommenderar läkare generellt hundallergiker att inte skaffa hund överhuvudtaget, eftersom allergin kan bli så allvarlig att den leder till astmaattacker. Om du eller någon i din familj är allergisk och fortfarande önskar att ha hund, bör ni tänka igenom beslutet noga och ha en plan B för vad som ska hända med hunden om den inte kan behållas på grund av allergin. Det är även klokt att rådgöra med läkare innan ni tar beslutet att skaffa hund.

För att undvika allergiska reaktioner kan du följa dessa allmänna råd:

 • Undvik exponering för hundar så mycket som möjligt. Om du endast reagerar på allergenet som finns hos okastrerade hanhundar kan du kanske umgås med tikar och hankastrater.
 • Använd läkemedel för att dämpa allergiska reaktioner om du planerar att vistas i en miljö där det finns hundar eller där hundar nyligen har vistats.
 • Minimera exponeringen genom att undvika nära, fysisk kontakt med hundar och undersöka om hunden du träffar avger mycket eller lite allergener.
 • Städa regelbundet i hemmet och schamponera hunden för att minska mängden allergen i miljön. Hunden bör inte tillåtas i sovrummet.
 • Sök efter en allergivänlig hund som passar dig, då vissa studier visar att mängden allergener kan variera mycket från hund till hund.

Kom ihåg att allergier är individuella och det är viktigt att göra det bästa för dig och din situation. Ta alltid hänsyn till dina egna behov och rådgör med läkare innan du tar några stora beslut.

Riesenschnauzer

Allergivänliga hundraser

 

Bedlington terrier

Bedlington terrier är en unik och charmig hundras som är känd för sin allergivänliga päls. Denna ras har en krullig, tjock och ullig päls som inte fäller lika mycket som andra raser, vilket gör den lämplig för dig som är allergiker.

Bichon frisé

Bichon frisé är en lockig liten hund med ett glatt humör och en päls som inte fäller. Denna rasen är särskilt lämplig för allergiker eftersom deras päls fungerar som en naturlig allergibarriär, vilket minskar spridningen av allergener som mjäll och hundhår.

Riesenschnauzer

Riesenschnauzer är en stor och majestätisk hundras som är känd för sin hypoallergena päls. Deras täta, sträva hår fäller inte mycket, vilket ger en allergivänlig miljö för dig och din familj.

Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel, med sin lockiga päls och vänliga personlighet, är en annan ras som kan vara lämplig för allergiker. Deras krulliga hår fäller inte mycket och samlar därför inte mycket allergener, vilket ger en mer allergivänlig miljö.

Labradoodle

Labradoodle är en korsning mellan labrador retriever och pudel, och denna ”designerhund” har fått mycket uppmärksamhet för sina allergivänliga egenskaper. Deras täta, lockiga päls minimerar spridningen av allergener, vilket gör dem lämpliga för personer med hundallergi.

Kerry blue terrier

Kerry blue terrier är en utmärkt hundras för allergiker tack vare sin mjuka och icke fällande päls. Denna trevliga och sällskapliga hundras är en bra följeslagare för dig som lider av pälsdjursallergi.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo, även känd som ”trüffelhunden”, är en medelstor hundras med en krullig och allergivänlig päls. Deras låga fällning bidrar till en allergivänlig miljö i hemmet, vilket gör dem lämpliga för personer med allergier.

Malteser

Malteser är en söt och charmig hundras med en silkeslen päls som inte fäller mycket. Deras långa, vita hår gör dem inte bara attraktiva utan också allergivänliga för de som lider av hundallergi.

Storpudel

Pudel

Pudel är en klassisk allergivänlig hundras som finns i fyra olika storlekar: stor, mellan, dvärg och toypudel. Deras lockiga päls fäller inte och samlar färre allergener, vilket underlättar för dig som är allergisk mot hundar.

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund är en energisk och lojal hundras som också passar bra för allergiker. Deras täta, lockiga päls minskar mängden allergener som sprids i hemmet, vilket gör dem till ett utmärkt val för de som är känsliga för hundallergener.

Spansk vattenhund

Spansk vattenhund är en sällskaplig och aktiv hundras med en allergivänlig lockig päls. Deras krulliga hår hjälper till att behålla allergener och minskar spridningen av dem, vilket ger en bättre miljö för dig som är allergiker.

Vattenhund

Att leva med allergiker och hundar

Att ha en allergivänlig hund är inte bara viktigt för dig som själv är allergiker, det kan också vara en fördel om någon i din familj, eller någon av dina vänner är allergiska mot hundar. Det är viktigt att tänka på att inga hundraser är 100 % allergivänliga, men det finns hundar som allergiker reagerar mindre på.

Hantera en hund med allergi

För att hantera en hund med allergi finns det några saker som kan underlätta för både dig och hunden. Här följer några tips:

 • Regelbunden pälsvård: Borsta och kamma hundens päls minst en gång i veckan för att minska risken för håravfall och förbättra hundens hudkondition.
 • Bad: Bada hunden regelbundet för att minska allergenproduktionen och rengöra huden. Tänk på att använda ett milt hundschampo för att undvika hudirritation.
 • Rengöring av bostaden: Dammsug och torka golvet ofta för att minska mängden hår och allergener i hemmet.

Avslutningsvis

När du väljer en hundras, ta hänsyn till dess personlighet och underhållskrav utöver dess allergivänlighet. Till exempel, vissa raser är mer aktiva och kräver mer motion, medan andra är lugnare och mer lämpliga för en stillsamare vardag.

Med rätt kunskap, tid och engagemang kan du hitta den perfekta hundkompisen som passar både din livsstil och dina allergibehov.

Hund_promenad

Vanliga frågor och svar

 

Vad är symtomen på hundallergi?

Symtomen på hundallergi kan variera mellan individer, men några av de vanligaste symtomen inkluderar nysningar, nästäppa, klåda i näsa och ögon, rinnande ögon och näsa, hosta, andningssvårigheter och hudutslag. Om du misstänker att du är allergisk mot hundar, är det bäst att konsultera en läkare för att få en korrekt diagnos och råd om hur man hanterar allergierna.

Finns det allergivänliga jakthundar?

Ja, det finns jakthundar som är mer allergivänliga än andra. En del jakthundar har päls som fäller mindre och producerar mindre allergener, vilket kan vara lämpligt för personer med pälsdjursallergi. Exempel på allergivänliga jakthundar är Lagotto Romagnolo och Portugisisk vattenhund.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen