Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är artros hos hund och vilka är symtomen?

Artros är en komplicerad process, men lite förenklat kan man säga att det handlar om att ledbrosket förstörs och att kroppen då försöker stabilisera leden genom tillväxt av bindväv och benpålagring. Det är en livslång och progressiv sjukdom, vilket innebär att hunden tyvärr blir sämre med tiden. Drabbade leder är framför allt armbågsleder, höftleder, knäleder, tåleder och hasleder.

Symtom vid artros

De vanligaste symtomen på artros är stelhet och ovilja att röra sig. Hunden vill kanske inte längre hoppa in i bilen eller upp i soffan. Ofta blir den stel eller halt efter vila, men rör sig normalt när lederna har värmts upp. En drabbad hund kan även förändra sitt beteende så att den inte längre vill gå på promenader eller leka. Den kan också visa smärta vid beröring, dra sig undan eller ofta byta ställning vid vila.

Försämringen sker gradvis och hundar anpassar sig genom att undvika vissa rörelser. Det kan därför vara svårt att förstå att den har ont. Hundar är också bra på att avlasta smärtande leder, vilket kan ge upphov till felställningar och smärta i andra leder. Om problemet inte uppmärksammas i tid kan det bli en ond cirkel, med ökad smärta i flera kroppsdelar.

Krävs veterinär

Inga hundar ska behöva gå med smärta eller besvär, och när hunden uppvisar ovanstående symtom är det dags för besök på en veterinärklinik. Efter en ortopedisk undersökning med röntgen och genom att lyssna på hundägarens berättelse kan veterinären avgöra om hundens besvär beror på artros. Det är mycket viktigt att få en korrekt diagnos, för även om det inte går att bota den drabbade hunden så finns det en hel del att göra för att lindra symtomen och bromsa sjukdomens utveckling. Hundar med stark smärta kan få hjälp med smärtstillande medel och allvarliga fall kan få avancerad veterinärmedicinsk behandling. Även rehabilitering och behandling hos hundfysioterapeut rekommenderas. En positiv aspekt är att det finns sådant du själv kan göra för att hjälpa din hund till ett bra och fortsatt aktivt liv – läs mer här. 

Förebygg artros genom sund avel

Utvecklingsrelaterade ledsjukdomar, som är en av orsakerna till artros, har en delvis genetisk bakgrund. Genom att avla på sunda hundar kan antalet drabbade hundar minskas. Flera raser har officiella hälsoprogram för att undvika att använda djur med felaktiga höft- och armbågsleder i avel.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen