Sök
Stäng denna sökruta.

När behöver hunden tillskott av zink?

Ibland kan man undra om hunden verkligen behöver tillskott, vad gör det för skillnad? Räcker inte bara ett bra foder? Eftersom varje hund är unik precis som deras närings- och vitaminbehov så behöver hunden ofta extra tillskott. Zink är en av de ingredienser som många tillskott innehåller. Vet du varför hunden behöver zink?

För att må bra behöver kroppen mineraler, vår kropp och hundens. Mineraler behövs i små mängder men är livsnödvändiga eftersom kroppen inte själva kan tillverka dem. Zink är framför allt viktigt i processer som påverkar immunförsvar, hud och päls.

Brist på mineraler kan ofta ge specifika sjukdomssymtom samtidigt som extrem överdosering kan ge negativa följder.

Påverkar många livsviktiga funktioner

Zink har många viktiga funktioner i vår kropp. Ämnet återfinns i alla kroppens celler, men har en särskilt hög koncentration i ögon, hud, hår, naglar, hjärna, hypofys, binjurar, könsorgan, sköldkörteln, lever och njurar.

Zink behövs för att upprätthålla bra immunförsvar, samt för bildandet av DNA och RNA som främjar nagel- och päls, samt bildandet av ben och läkning av sår. RNA står för Ribonukleinsyra är en makromolekyl som finns i alla levande organismer och DNA är en förkortning av deoxiribonukleinsyra som i vardagligt tal kallas arvsmassan. Zink är också viktigt för hormonomsättningen, för reproduktion och för att upprätthålla ämnesomsättningen. Zink behövs även för att hunden ska kunna utnyttja järn och vitamin A, samt bidrar till att bibehålla normal benstomme.

Lagras inte i kroppen

Hundens kropp har ingen möjlighet att lagra zink. Det betyder att kroppen behöver en regelbunden påfyllning av zink. Brist på Zink kan visa sig på flera olika sätt, vanligast är att det stör den normala celldelningen, vilket resulterar i hudproblem, där huden blir torr och fläckig. Även trötthet, eller minskad aptit är vanligt.

För hunden är kött, inälvsmat och baljväxter, som soja, ärtor och bönor, bra källor till zink. I ett helfoder finns zink ofta redan inkluderat.

Men visste du att Huskies och Malamutes verkar kräva en högre dos zink än den genomsnittlig mängden, när man jämfört med andra hundraser. Därför är zinkbrist mer utbrett hos Huskies och Malamutes.

Kort och gott, varför behöver hunden zink?

  • för att upprätthålla bra immunförsvar (är en kraftfull antioxidant)
  • för muskeluppbyggnad
  • för välmående päls och hud
  • kan finnas extra behov för hundar med pälsproblem eller hudproblem som eksem
  • för sårläkning
  • för ämnesomsättningen
  • för hormonomsättning
  • för reproduktion

I våra komplexprodukter finns zink i Stay Flexible och Keep up the energy . Våra komplexprodukter bygger på recept som baserats på studier där varje ingrediens finns med i rätt mängd för maximal effekt.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen