Sök
Stäng denna sökruta.

Berikning och aktivering – varför behöver hunden det?

Aktivering är ett ord som många känner till, men berikning är något som inte är lika omtalat. Men minst lika viktigt! Båda handlar om grundläggande behov för hunden, men på lite olika sätt. Låt oss reda ut det hela och ge lite tips på vägen!

Vad är berikning?
Berikning handlar om att låta hunden få utlopp för sina naturliga instinkter och beteende.  Beteenden som funnits sedan deras anfader vargen, och som ofta även är kopplat vad de är avlade för.  Olika raser kan alltså ha behov av olika typer av berikning, medan några beteenden är samma för alla hundar.

Naturliga beteenden hos alla hundar (men givetvis olika för olika individer): nosa, springa, spåra/söka, gräva, tugga, dra, gräva ner/upp, bädda, vandra, leta efter mat, flocktillhörighet/social, samvaro etc.

Den rasspecifika berikningsbehoven handlar ofta om vallhundar, skyddshundar eller jakthundar som alla har starka naturliga beteenden de måste få utlopp för. En vallhund behöver inte nödvändigtvis valla men behöver få utlopp för beteendena som är kopplat till att just valla.

Vad är aktivering
Aktivering handlar om att hunden får använda sin hjärna, alltså mental aktivering och stimulans. Lika självklart att hunden behöver använda sin kropp är det att hunden behöver använda huvudet för att må bra. Aktivering kan vara enkla övningar inomhus eller på promenaden, men också all typ av hundträning och tricks-träning.

Det finns måna studier som visar att aktivering och berikning i hundens liv gör att hunden mår bättre och har färre problembeteenden och mindre stress. Sjävklart ska allt göras i lagom mängd då för mycket av både aktivering och berikning kan ha motsatt effekt och istället skapa mer stress hos hunden.

Vad är skillnad mellan berikning och aktivering?
Kort och gott handlar alltså om att vid aktivering använder hunden huvudet medan vid berikning för hunden utlopp för sina naturliga beteenden och instinkter. Vissa aktiveringsövningar innebär också berikning för hunden, och vice versa. De båda går med andra ord hand i hand och behövs för hundens välmående.

Olika sorters berikning för hunden
Oavsett vilken berikning det gäller så ska man titta på individens behov. Vissa hundar älskar att bädda, se då till att ha många filtar i bädden så att hunden får utlopp för det här behovet. Gillar hunden att gräva ner saker, låt den göra det och gör det enkelt för hunden att utföra beteendet. Vill hunden istället gräva upp saker, ja då ser du till att gömma leksaker eller mat till exempel i en sandhög. Lär känna din hunds naturliga behov och ge din hund ett rikare liv genom att tillgodose dem.

Foderberikning eller ätberikning
Att äta är ett grundläggande behov hos hunden, en drift som är väldigt stark eftersom den handlar om överlevnad. Vi serverar ofta hundens mat två gånger om dagen i en matskål, medan hunden i det vilda jagar och söker efter mat. Dessutom äter de maten genom att slita, dra och tugga i sig maten. Det här något som är ganska enkelt för oss att berika hundens liv med. Det kan handla om att slänga ut maten på gräsmattan, gömma maten i toarullar eller lägga ett spår fram till matskålen. Allt för att hunden ska få arbeta för sin mat. Vi kan också berika fodret med olika smaker och tillbehör och se till att hunden får tugga på ben emellanåt.

Tips på ätberikning

 • släng ut maten på en gräsmatta eller i skogen
 • stoppa in maten i olika bollar, trasor osv. så hunden får slita, leta, gnaga, söka och jobba för sin mat.
 • lägg ett spår till matskålen så hunden får spåra upp sin matskål
 • lägg i andra saker i maten som exempelvis hela morötter, sallad eller vad som helst som inte är farligt för hunden. Lägg i saker den tycker om och även saker den inte tycker om så den får sortera sin mat. 

Lek och kommunikationsberikning
Lek är ett högmotiverande beteende för hunden. Hundar är lekfulla djur och det här är ett högmotiverat beteenden från hundens anfader. Lek handlar om att kommunikation där hunden som ras använder kroppssignaler, dofter och läten för att samspela. För valpar är det viktigt att leka med snälla, vuxna hundar och lära sig alla signaler och bli trygga i hundens språk. Lek själv med hunden och låt hunden interagera med andra hundar.

Tips på aktiveringsövningar
Aktivering handlar om att låta hunden använda huvudet och på så sätt få mental stimulans. Aktivering är de flesta grenar inom olika hundsporter som till exempel lydnad, agility eller olika trix. Men det finns också andra enkla aktiveringsövningar som kan vara bra att ha till hands. Här är det viktigt att hela tiden vara kreativ och utmana hunden och göra olika aktiveringar lite svårare. För när hunden väl lärt sig en aktiveringsövning behöver den inte längre koncentrera sig och tänka när hunden utför den, och då har övningen förlorat sitt syfte.  

 • Godis under en plastburk
 • Godis i ihop-knölad handduk
 • Godissök på gräsmattan – kasta ut godis och låt hunden leta
 • Göm godis i ett träd och låt hunden leta
 • Hitta mattes vante. ”Tappa” din vante på promenaden och leta efter den tillsammans
 • Hitta kotten. Krama en kotte så den får din doft, göm den bland andra kottar eller i skogen och låt hunden leta efter den.
 • Göm hundens favoritleksak och låt den leta. Varför inte i en stor lövhög under hösten?

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen