Sök
Stäng denna sökruta.

Hjalmar har höftledsdysplasi grad D

Ända sedan barnsben har Johanna Dahlberg drömt om en Grand Danois, och Hjalmar har alla de egenskaper hon älskar med rasen. En genuin clown, med charmig utstrålning och ett hjärta av guld. Hjalmar väger närmare 79 kg, och storleken är något som innebär extra påfrestningar, särskilt om man lever med svår höftledsdysplasi. Trots sin sjukdom lever Hjalmar ett aktivt liv med snöbollskastning som favoritsyssla. Mycket tack vare tillskottet Stay Flexible.

– Hjalmar älskar snö, helst av allt hade han velat ha snö hela året om. Han vill bada i snö, och det bästa han vet är när jag kastar snöbollar som han får jaga, berättar Johanna.

Som tur är bor Johanna och Hjalmar i Norrland, där är det, till Hjalmars lycka, är mer snö än i södra delarna av Sverige. I flocken bor både två och fyrbenta, och tillsammans består familjen av totalt elva individer. Ett härligt, kärleksfullt kaos!

Rörde sig stelt

När Hjalmar var över ett år röntgades hans höftleder, vilket rekommenderas av de flesta rasklubbarna. I Hjalmars fall hade Johanna även fattat misstankar att något kanske var fel, han rörde sig stelt och bakbenen hade ett avvikande rörelsemönster.
– Jag röntgade hans höftleder och fick bekräftat att han hade höftledsdysplasi med grad D och C. Hur det begränsar hundens liv kan skilja sig, men att Hjalmar är stor och tung gav inte de bästa förutsättningarna, berättar Johanna.

Idag lever Hjalmar, trots allt, ett aktiv liv med promenader där han är lös och kan springa fritt. Men någon hundsport är inte möjligt.
– Allt det här är såklart tråkigt eftersom min ursprungliga plan var att använda honom i avel. Men allra viktigast är att han är glad och inte har ont, säger Johanna.

Tillskott gör skillnad

Eftersom Hjalmar är stor och tung behöver han tänka extra mycket på att styrketräna och bygga muskler för att avlasta lederna. Samtidigt får han inte ha någon övervikt som sliter ännu mer på lederna.
– Tillsammans med träning är rätt kost jätteviktigt. Tillskottet Stay Flexible får Hjalmar varje dag. Om han inte får det i maten märks det direkt, han blir stel och har svårare att röra på sig, säger Johanna.

På frågan om Johanna märker något som ger extra bra effekt på hans problem så svara hon direkt: tillskottet AktivSveas Stay Flexible!
– Stay Flexible spelar en stor roll i Hjalmars välmående. Efter att jag började med Stay flexible så har hans stelhet mer eller mindre försvunnit och han har inte haltat eller visat någon som helst smärta. Vi kallar dom våra ”magiska piller”, berättar Johanna.

Johannas tre tips till dig som har hund med höftledsdysplasi

  • Låt hunden leva ett vanligt liv
  • Försök undvik ”tvärvändningar” i hög fart
  • Bygg muskler på ett skonsamt sätt som genom till exempel simning, balansträning och springa fritt under kontrollerade former.

 

Vad är höftledsdysplasi?

Höftledsdysplasi är en genetiskt betingad sjukdom som innebär en onormal utveckling av höftleden, där ledskålen och lårbenets huvud inte passar ihop korrekt. Höftlederna graderas från A till E och är en bedömning av hundens höftleder och eventuell dysplasi. Grad A och B anses vara normala höftleder, grad C innebär måttlig höftledsdysplasi medan grad D och E representerar svår höftledfsdysplasi. Höftledsdysplasi kan leda till en rad problem, bland annat ledinflammation, smärta och muskelsvaghet.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen