Sök
Stäng denna sökruta.

Hund som är hård i magen och lider av förstoppning

Hund_fortstoppning_utomhus

Vi alla vet hur jobbigt det är när magen krånglar. Tänk dig nu att din hund känner samma sak, men inte kan säga det! Här dyker vi ner i varför det händer och hur du kan hjälpa din bästa vän att må bättre.

Denna artikel kommer att gå igenom orsakerna, symptomen och de bästa behandlingsmetoderna för att råda bot på problemen. Till vår hjälp har vi Louise Dalmin, produktspecialist på AktivSvea.

Orsaker till förstoppning hos hundar

Förstoppning hos hundar kan bero på flera orsaker och det är viktigt att känna igen tecknen för att kunna hjälpa vår fyrbenta vän i tid. Louise Dalmin, produktspecialist på AktivSvea, förklarar: ”Hundar kan få förstoppning av olika anledningar, men några av de vanligaste orsakerna är matvanor, oregelbunden motion och uttorkning.”

En vanlig orsak till förstoppning hos hundar är en otillfredsställande diet. Om en hund äter för mycket bearbetade livsmedel, hästfoder eller främmande föremål som leksaker kan det störa matsmältningen och leda till förstoppning. Att säkerställa att hunden får en välbalanserad och fiberrik kost kan bidra till en friskare matsmältning och minska risken för förstoppning.

För lite vätskeintag kan också orsaka förstoppning hos hundar. En hund som är uttorkad får en förtjockad avföring, vilket gör det svårare för den att passera genom tarmen. Det är därför viktigt att se till att hunden alltid har tillgång till färskt och rent vatten.

Oregelbunden eller otillräcklig motion är ytterligare en faktor som kan bidra till förstoppning hos hundar. Motion hjälper till att stimulera tarmarna och hålla matsmältningssystemet igång. Hunden bör ges möjlighet att röra på sig regelbundet genom promenader och lekaktiviteter. Louise rekommenderar: ”Se till att din hund får regelbunden motion för att hjälpa tarmarna att fungera ordentligt.”

Hundar som är stressade eller lider av ångest kan också drabbas av förstoppning. Stress kan påverka både deras beteende och deras matsmältningssystem. Genom att skapa en lugn och trygg miljö för hunden och erbjuda regelbundna rutiner kan du bidra till att minska stressnivåerna och förbättra deras allmänna hälsa och välmående.

Hund_matskal

Symptom på förstoppning hos hundar

När en hund lider av förstoppning, kan det yttra sig på olika sätt. Det är viktigt att känna till symptomen för att kunna ge din hund den hjälp den behöver.

Några vanliga symptom på hård mage:

 • Hunden har inte haft avföring på över ett dygn
 • Svårigheter att få ut avföringen
 • Hård och torr avföring
 • Spänd buk
 • Buksmärta
 • Nedsatt allmäntillstånd

Förstoppning kan bero på flera faktorer, exempelvis att hunden har ätit något olämpligt, fått i sig för lite vätska eller har för låg fysisk aktivitet.

I vissa fall kan en förändring i kosten eller en ökad aktivitetsnivå förbättra hundens mage, men om symptomen kvarstår eller försämras är det viktigt att kontakta en veterinär.

Hund_promenad_matte_skogen

Vid lindriga symtom kan du prova att lösa problemet hemma

Om din hund har lindriga symtom av förstoppning, kan du pröva vissa hushållsåtgärder innan du kontaktar veterinären.

Först kan du prova att ge din hund lite olivolja genom att lägga till 1-2 matskedar extra jungfruolivolja i dess måltider i 2-3 dagar. Olivolja är en naturlig lösning som dessutom är aptitlig för de flesta hundar.

För mycket olivolja kan leda till diarré, så det är bäst att börja med en mindre dos och observera hur din hund reagerar.

Som hundägare bör du även vara uppmärksam på att ge din hund tillräckligt med motion. Regelbundna promenader och lekstunder bidrar till att upprätthålla en frisk matsmältning och därmed minska risken för förstoppning. Louise betonar att motion är en grundläggande del av att upprätthålla en hunds allmänna hälsa och välmående.

Slutligen kan det vara klokt att utvärdera din hunds kost. En balanserad kost rik på fibrer kan bidra till att förebygga och behandla förstoppningsproblem. För att göra sådana ändringar i foderrekommendationer är det bäst att prata med en veterinär eller en hundnäringsexpert.

Veterinar_klappar_hund

När ska man kontakta veterinär?

Att veta när det är dags att kontakta en veterinär för din hund som är hård i magen eller lider av förstoppning kan vara svårt. Här beskriver vi några situationer när du bör överväga att uppsöka veterinärhjälp för din hund.

Om din hund kräks samtidigt som den är hård i magen, är det viktigt att kontakta veterinär direkt. Detta kan tyda på att det finns ett mer allvarligt problem som behöver åtgärdas snarast. Det är också viktigt att kontakta veterinären om din hund har nedsatt allmäntillstånd, blod i avföringen, misstanke om eller symtom på urinstopp, eller smärta noteras vid tarmtömning.

När hundar är mycket unga, som valpar, eller om de är äldre och sköra, kan det också vara klokt att kontakta veterinären vid tecken på hård mage eller förstoppning. Deras kroppar kan ha svårare att hantera stressen och påfrestningen som förstoppningen medför.

Om din hund är trött, kräks, inte vill äta eller dricka, har en mycket spänd eller uppblåst mage, har väldigt ont när den försöker bajsa eller om det kommer blod i bajset, bör du genast kontakta veterinär. Det kan vara tecken på att något allvarligare ligger bakom förstoppningen, såsom ett främmande föremål i tarmen eller en skada på tarmväggen.

”Många gånger kan en hunds förstoppning bero på något den ätit, som hästavföring, hästfoder, fågelfrön, djurben eller sand. Det kan vara bra att kolla efter dessa saker i hundens miljö och försöka förhindra att de får i sig det i framtiden”, tipsar Louise.

Sammantaget är det viktigt att hålla koll på din hunds beteende och avföring, samt att kontakta veterinär vid tecken på smärta, obehag eller onormala symtom. Att snabbt uppmärksamma problemen och uppsöka vård för din hund kan förebygga mer allvarliga hälsoproblem och öka chanserna för en snabb återhämtning.

Hur veterinären ställer diagnosen

När din hund är hård i magen och lider av förstoppning kan det vara viktigt att snabbt få en diagnos av en veterinär. Processen för att ställa diagnosen involverar en grundlig undersökning av hundens sjukhistoria, fysiska undersökning samt eventuella ytterligare tester.

Först går veterinären igenom hundens sjukhistoria och lyssnar på de besvär som du som hundägare upplever. Du kan förvänta dig frågor angående hundens avföringsvanor, födointag, och eventuella tidigare sjukdomar. Denna information är viktig för att veterinären ska få en klarare bild av problemet.

Därefter genomgår hunden en fysisk undersökning där veterinären kontrollerar hundens allmäntillstånd, bukområde och känner på magen för att upptäcka eventuella tecken på förstoppning eller smärta.

Om den fysiska undersökningen inte ger tillräckligt med information, kan veterinären gå vidare med ytterligare tester såsom röntgen eller ultraljud. Dessa tester kan ge en mer detaljerad bild av hundens inre organ och hjälpa till att identifiera eventuella blockeringar eller underliggande orsaker till förstoppningen.

Glad_hund_skogen

Förebyggande åtgärder mot förstoppning hos hund

Att förebygga förstoppning hos hundar är viktigt, eftersom en hård mage kan leda till obehag och ohälsa för din hund. Här är några effektiva förebyggande åtgärder enligt Louise:

 1. Se till att din hund får tillräckligt med motion.
  Regelbunden motion är viktigt för att upprätthålla en god matsmältning och för att undvika att din hund blir hård i magen. ”En härlig promenad varje dag, gärna kombinerad med aktiveringslekar, hjälper till att hålla magen i trim” säger Louise.

 2. Erbjud din hund ett fiberrikt foder.
  Foder med högre fiberinnehåll kan hjälpa till att hålla din hunds tarmfunktion normal och förhindra förstoppning. Ett exempel på detta kan vara att inkludera grönsaker och lättkokt ris i hundens måltid.

 3. Se till att din hund har tillgång till färskt vatten.
  Lika viktigt som att upprätthålla en balanserad diet är att alltid se till att din hund har tillgång till färskt vatten. Detta hjälper hunden att hålla sig hydratiserad och underlättar matsmältningen.

 4. Försök att ge din hund regelbundna små måltider.
  Att mata din hund med mindre portioner men fler gånger under dagen kan hjälpa till att motverka förstoppning genom att hålla matsmältningskanalen aktiverad.

 5. Förebygg att din hund äter olämpliga föremål.
  Det är viktigt att se till att din hund inte får i sig föremål som kan orsaka blockeringar i tarmarna eller på annat sätt leda till förstoppning. Se till att hunden inte har tillgång till saker som den inte bör äta, och uppmärksamma alltid eventuella tecken på att hunden kan ha fått i sig något olämpligt.

Hund_fortstoppning

Vanliga frågor

 

Vilka behandlingar finns för en förstoppad hund?

Det finns flera behandlingar för en hund med förstoppning. Det kan inkludera att ge hunden fiberrik mat, öka vätskeintaget och motionera mer. En veterinär kan ordinera läkemedel för att hjälpa till med förstoppningen, som laktulos eller paraffinolja.

Kan paraffinolja hjälpa hundar med förstoppning?

Paraffinolja kan hjälpa hundar som lider av förstoppning eftersom det fungerar som ett skonsamt laxermedel. Det mjukar upp och smörjer avföringen, vilket gör det lättare för hunden att tömma tarmen. Paraffinolja kan ges oralt eller genom en päls, men det är viktigt att konsultera en veterinär innan man administrerar det.

Användningen av messmör för hundar med hård mage?

Messmör kan hjälpa hundar med hård mage genom att fungera som ett naturligt laxermedel. Det mjukar upp avföringen och hjälper till att förebygga förstoppning. Att använda messmör för hundar med förstoppning kan vara en säker och effektiv behandling, men det är viktigt att diskutera det med en veterinär först.

Hur kan laktulos hjälpa en hund med förstoppning?

Laktulos är en sockerlösning som kan hjälpa en hund med förstoppning genom att fungera som ett osmotiskt laxermedel. Det ökar vätskeinnehållet i tarmen, vilket gör det enklare för hunden att tömma tarmen. Laktulos kan vara en effektiv behandling för hundar med kronisk förstoppning och kan brukar ordineras av en veterinär.

Är olivolja effektivt för att behandla en hund med förstoppning?

Att ge olivolja till en hund med förstoppning kan vara en effektiv behandling, eftersom det fungerar som ett naturligt och skonsamt laxermedel. Olivolja hjälper till att smörja tarmarna och underlätta tarmrörelserna för hunden. Det är viktigt att ge små mängder olivolja för att inte överdosera, och att konsultera en veterinär vid behov.

Vilka biverkningar kan allergifoder ha på en hunds mage?

Hundar som lider av foderallergier eller intolerans kan uppleva mag- och tarmproblem som biverkningar. Biverkningarna kan inkludera diarré, gasbildning, kräkningar och förstoppning. Beroende på orsaken till allergin kan en veterinär ordinera en specifik diet för att minimera symtomen.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen