Sök
Stäng denna sökruta.

Tips för hund med dålig andedräkt

Dålig andedräkt hos hundar kan vara mer problematiskt än bara en obekväm doft för dig som husse eller matte. Det kan faktiskt vara ett tecken på underliggande hälsoproblem som behöver uppmärksamhet. En frisk hunds andedräkt ska inte vara starkt stötande, så om du märker en illaluktande andedräkt på din hund kan det vara dags att titta närmare på orsaken.

En av de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt hos hundar är problem med tandhälsan. Tandsten och tandköttsinflammation kan leda till dålig lukt i munnen. Regelbunden tandvård är därför viktig, även för din hund. Det kan handla om allt från att borsta tänderna till rätt kost som hjälper till att hålla munhälsan i skick.

Orsaker till dålig andedräkt hos hundar

Dålig andedräkt hos hundar, även känd som halitosis, kan bero på flera olika saker. Det är viktigt att förstå de vanligaste orsakerna för att kunna hjälpa din hund på bästa sätt.

Dålig munhygien och plack

Dålig andedräkt kan komma från problem i munnen som bristfällig munhygien. Med tiden kan matrester och bakterier byggas upp och bilda en beläggning på tänderna som kallas plack. Plack är klibbigt och kan leda till dålig lukt om det inte tas bort ordentligt genom regelbunden borstning.
 

Tandköttsinflammation

Om din hunds tandkött är rött, svullet och blöder lätt när man borstar, kan det vara ett tecken på tandköttsinflammation. Detta tillstånd uppstår när plack irriterar tandköttet, och det är viktigt att behandla det för att undvika värre problem.

Tandlossning

Tandproblemen kan bli allvarligare än bara plack. Om din hunds dåliga andedräkt beror på tandlossning, innebär det att stödet runt tänderna håller på att försvagas, vilket kan leda till att tänderna lossnar. Om du märker att din hund har lösare tänder än vanligt bör du kontakta en veterinär.

Kostrelaterade faktorer

Vad din hund äter påverkar också andedräkten. Vissa foder kan orsaka starkare lukt än andra. Att äta från soporna eller hitta gammal mat utomhus kan försämra andedräkten tillfälligt. En balanserad och lämplig kost är nyckeln till en fräsch mun.

Hur man förebygger dålig andedräkt hos hundar

En frisk mun är viktig för din hunds välbefinnande. Här följer konkreta steg för att förhindra dålig andedräkt och upprätthålla din hunds munhygien.

Regelbunden tandrengöring

För att hålla din hunds tänder rena är det viktigt att borsta dem regelbundet med en tandborste och tandkräm avsedd för hundar. Använd mjuka rörelser och borsta flera gånger i veckan för bästa resultat.
 

Du behöver:

  • Hundtandborste.
  • Hundtandkräm.

Rätt kost och tuggben

En balanserad kost bidrar till din hunds munhälsa. Välj foder och snacks som främjar tandhälsa och ge hunden tuggben som hjälper till att rengöra tänderna naturligt.

Bra val av foder:

  • Torrfoder ämnat för tandhälsa.
  • Råa eller speciellt anpassade tuggben för att rena tänderna.

Veterinärkontroller

Se till att besöka veterinären för regelbundna munundersökningar. Dessa besök kan också inkludera professionell tandrengöring när det behövs.

Att tänka på:
 
  • Årlig undersökning av hundens mun.
  • Professionell tandrengöring vid rekommendation.

Tillskott för andedräkten

Det finns tillskott som du kan blanda i din hunds mat eller vatten som kan bidra till att förbättra andedräkten. Dessa produkter innehåller ofta ingredienser som neutraliserar dålig lukt och främjar en frisk munmiljö.
 

Islandslav

I tiotusentals år har Islandslav använts i terapeutiskt syfte i norra delen av världen. Islandslaven har högt näringsinnehåll och slemhinneskyddande egenskaper som hjälper munhåla, luftstrupe och svalg. Islandslav innehåller olika bitterämnen som ökar salivproduktionen vilket är särskilt bra vid dålig munhälsa. Dessutom är det en naturlig källa till antioxidanter. Studier visar på att Islandslav har effekt på bland annat mag-tarm katarr och illamående med kräkningar.

Spirulina

Spirulina är en blågrön alg som odlas i sötvattenbassänger. Den innehåller klorofyll, proteiner, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Spirulina ökar salivproduktionen vilket minskar beläggning av plack och tandsten, vilket i sin tur minska risken för tandköttsinflammation. Spirulina stärker immunförsvaret och motverkar eksem och torr hud.

Vanliga frågor

I den här delen tittar vi närmare på vanliga frågor kring hundars dåliga andedräkt och ger konkreta svar som kan hjälpa just din hund.

Hur kan en hunds dåliga andedräkt vara kopplad till dess mage?

En dålig andedräkt kan ibland bero på problem i magen. Om din hund har magbesvär eller matsmältningsproblem kan det leda till dålig lukt från munnen. Att se över hundens kost och matsmältning kan vara ett bra första steg.

På vilket sätt kan en hunds njurar påverka dess andedräkt?

Om din hunds andedräkt har en stark lukt av urin kan det vara ett tecken på njurproblem. Om du misstänker detta bör du kontakta en veterinär för undersökning, då njursjukdomar behöver professionell vård.
 

Vad finns det för foder som kan förbättra en hunds andedräkt?

Välj ett foder som främjar tandhälsa och är speciellt framtaget för att minska plack och tandsten. Foder med naturliga ingredienser och goda fiberkällor kan också hjälpa mot en hunds dåliga munhygien.

Varför luktar min hunds mun som fisk och hur kan jag åtgärda det?
En fiskaktig lukt kan bero på att din hund slickar sig runt analområdet där körtlar kan ge ifrån sig en fisliknande lukt. Regelbunden rengöring och, om nödvändigt, en veterinärkontroll av körtlarna kan minska problemet.

Kan tillsatt pulver till hundens mat hjälpa mot dålig andedräkt?

Det finns speciella pulver som du kan strö över hundens mat som är designade för att främja god munhälsa och motverka dålig andedräkt. Se till att välja en produkt som är säker för hundar och som rekommenderas av veterinärer.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen