Sök
Stäng denna sökruta.

Hundens näringslära – del 1

Hundens fysiska utveckling, hälsa och livslängd påverkas i hög grad av den mat den får. Olämpliga eller ensidiga matvanor, för mycket eller för lite mat innebär en risk för hälsan, vilket kan leda till minskad prestationsförmåga och negativt påverka det allmänna välbefinnandet.

För att tillgodose hundens behov måste fodret innehålla en mängd olika näringsämnen i rätt mängd och i rätta proportioner.
Ett bra hundfoder måste innehålla:

 • Vatten, protein och mineralämnen är främst till för att bygga upp och ersätta kroppssubstansen (byggmaterial).
 • Fetter och kolhydrater producerar den energi som behövs för att upprätthålla kroppsfunktionerna (bränslen).
 • Vitaminer och spårelement reglerar samtliga kroppsprocesser
 • Växttråd (fiber) är inte smältbar men påverkar matsmältningsprocessen och tarmens arbete.

Generellt om hunden och foder

Kroppens bränsle (energi = kalorier) utvinns ur fodret och erhålls från fett, kolhydrater och protein. Olika former av aktivitet eller arbete medför att energibehovet ökar, särskilt energikrävande är dräktighets-, digivnings- och tillväxtperioder.

En ung och temperamentsfull hund förbrukar mer energi än en gammal och lugn hund. Hundar av små raser behöver relativt sett mer energi än en stor hund, d.v.s. behovet av näring är större beräknat per kilo kroppsvikt. Stor betydelse har även omgivningstemperaturen och pälstypen, en hund med kort päls förlorar mer kroppsvärme än hundar med lång och tjock päls.

Då hunden har en mycket kort tarmkanal kan inte ett högt energibehov alltid tillgodoses genom ökad fodergiva av foder med lågt fett- och proteininnehåll. Om den dagliga fodervolymen är alltför stor påverkas tarmen att arbeta snabbare vilket minskar kroppens förmåga att ta upp de näringsämnen som finns i fodret.

Hundar med högt energibehov skall därför ges ett foder som innehåller hög %-andel fett och protein. Alltför stort intag av energi ökar risken för övervikt och är inte enbart ett mänskligt problem, nästan var tredje hund väger för mycket. Vid övervikt utsätts kroppen för stor belastning, konditionen och det allmänna hälsotillståndet försämras.

Vad ska man tänka på när man väljer hundfoder?

Diskussionerna kring hundfoder tar aldrig slut. Det är en djungel och alla blir saliga i sin tro. Som hundägare kan det vara svårt att välja foder, både med tanke på det stora utbudet som finns men också för att man inte vet exakt vad hunden behöver för att må bra.  

Alla hundar är individer och därför så kanske inte alla foder passar alla hundar. Vissa individer mår bättre av en viss sort och andra av en annan. Första året är det bra att låta valpen gå på samma foder, då de växer och behöver jämn och hög kvalitet på maten de äter. Ur en miljöaspekt är tillverkning i eller nära Sverige att föredra, men även ur etisk synpunkt med tanke på köttdjuren haft det under sin levnadstid. Välmående råvaror ger också bättre foder.  

Ett foder av hög kvalitet kan kännas dyrt vid inköp men eftersom man i regel kan ge sin hund betydligt mindre mängder av ett sådant foder blir det omräknat i i kronor/portion ungefär detsamma. Kvalitetsfoder borgar också för att hunden är friskare och vitalare med betydligt färre veterinärbesök som följd.

Titta på hunden

Som hundägare kan du få en bra uppfattning om ett foders kvalitet genom att studera din hund:

 1. hunden skall äta med god aptit
 2. vara i god kroppskondition
 3. hålla idealvikten, vid “normala“ fodergivor
 4. ha en glansig och tät päls
 5. ha välformad avföring i små mängder
Rosehip_web
Rörliga leder

Tillskott är viktig för en välmående hund

De flesta foder är anpassade för den genomsnittlige hundens behov. Varje hund är unik precis som näringsbehovet. Samma sak är det med oss människor! För att leverera och må på topp behöver man det där extra som säkerställer att hunden kan vara stark och rörlig. Tillskott till hundens foder är bra både vid problem som artros, vid skada eller i förebyggande syfte.

Här nedan finns olika situationer som tillskott fyller en extra bra funktion:

 • Övervikt
  Övervikt medför ökade belastning på leder, och ökar även risken för diabetes.  Banta hunden till normalvikt med ge även tillskott som bidrar till bättre ledhälsa, t.ex. Stay Flexible
 • Sämre miljö, luftföroreningar etc.  
  Ge tillskott med antioxidanter som stöder immunförsvaret t.ex. Keep up the energy, Rosehip
 • Artros
  Artros är smärtsamt och jobbigt. Var femte hund drabbas av artros. Ge tillskott med grönläppad mussla med hög halt av musselolja, t.ex. Stay Flexible
 • Bristande tandvård, för lite arbete för käke och tänder 
  Bidrar till ökad förekomst av plack och efterföljande tandstensbildning. Ge tillskott som bidrar till en bra munhälsa och mindre tandsten, t.ex. Fresh Breath
 • Boende inomhus, torr luft och för varmt 
  För torr luft och varm miljö påverkar hud och pälskondition negativt. Ge tillskott i form av omega 6 & 3
 • Problem med mage & tarm
  Vid obalanserad, felaktig utfodring eller om hunden ätit något olämpligt kan tillskott hjälpa. T.ex prebiotika eller Fresh Breath.
 • Ålderskrämpor
  Seniora hundar får ofta astros och behöver hjälp för lederna. Ge tillskott med grönläppad mussla med hög halt av musselolja t.ex. Stay Flexible. Äldre hundar kan också få problem med mage, njurar, mage-tarm. Ge då tillskott med antioxidanter och som är allmänt stärkande, tex. Rosehip
bi-pro-salva
Skyddar, läker & mjukgör
bi-pro-stift
Skyddar, läker & mjukgör
glyc_sharp
För muskler och återhämtning
glyc_miljobild_71
För muskler och återhämtning
glyc_complex
Styrka & rörlighet
glyc_orginal
Brosk & benstomme

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen