Sök
Stäng denna sökruta.

Hundtassens anatomi

Hundens tassar har stor betydelse för rörelseförmågan, och inte minst, för välmåendet. Att hundens tassar mår bra  är en förutsättning för att hunden ska kunna leva ett aktivt liv. Låt oss titta närmare på tassens anatomi och olika delar för att förstå hur vi ska ta hand om dem på bästa sätt.  

Vi alla känner igen den ikoniska illustrationen av ett tassavtryck. Den väcker kärlek och värme hos alla hundälskare. Vilket också är en av anledningarna till att vi på AktivsSvea har den i vår logotyp. 

”I en hundtass är allt genomtänkt med maximal funktion för snabb
och 
smidig rörelse i naturens ojämna terräng.”

Hundens trampdynor

Tassens trampdynor är viktigt för hundens välregisserade rörelseanatomi. Trampdynans främsta funktion är att vara stötdämpare och göra det mjukare för ben och leder när hunden hoppar och springer.

Trampdynan är en hårlös skyddande kudde som består av bindväv och fettvävnad. Ytan är lite hårdare och ska skydda och dämpa. Dessutom så skyddar trampdynorna från vassa föremål, ojämnt underlag och andra saker som kan finnas i omgivningen. Trampdynorna hjälper också hundarna att känna olika underlag och det är också via dem som hunden svettas och avleder värme från kroppen. Trampdynorna på hunden är som händer och fingrar på oss människor – känsliga med mycket nerver och blodkärl. Vissa hundar är till och med kittliga under tassarna!

En skadad trampdyna

Med den här bakgrunden är det lättare att förstå varför hundens trampdynor måste vara mjuka och utan sprickor. Om hundens tramdyna gör ont eller är skadade fyller de inte sin funktion, hunden kan då felbelasta kroppen vid rörelse som i sin tur leder till spänningar och eventuella skador i andra delar av kroppen.

En skadad trampdyna kan vara svårläkt eftersom hunden belastar tassen så fort den rör sig. Sår i trampdynan går då lätt upp och även smuts och grus kan enkelt leta sig in och skapa komplikationer. Dessutom är det ett område som hunden enkelt kommer åt att slicka på. I sitt tass-apotek bör man alltid vara utrustad med både tratt och hundskor om olyckan är framme.

5 anledningar till att ta hand om hundens trampdynor

  • Trampdynan är en stötdämpare som gör det mjukare för muskler och leder när hunden hoppar och springer
  • skyddar trampdynorna från vassa föremål, ojämnt underlag och andra saker som kan finnas i omgivningen. 
  • via trampdynorna svettas hunden och avleder värme från kroppen.
  • Trampdynorna är känsliga och via dem avgör hunden underlag, värme och kyla
  • En skadade trampdyna fyller inte sin funktion, och hunden kan felbelasta kroppen vid rörelse vilket i sin tur leder till spänningar och större risk för skador även i andra delar av kroppen.
PawSkinBalm_web
Vegansk Tass & hudsalva med grankåda

Hundens tår och klor

Hundens tass brukar delas upp i handloven och framtassen. Tassen består i grova drag av tre stycken tåben, så kallade falangben, och såklart ligament och muskler. Det finns också två småben som kallas sesamben.
Hunden har normalt fem tår på framtassarna och fyra på baktassarna. Den femte tån på framtassen sitter lite högre upp mot hasen, den kallas sporre. Det finns vissa hundraser som saknar sporrar på framtassen och de klarar sig lika bra ändå.

Hundens klor består av klobenet, som är en del av hundens skelett, utanför finns en blodrik vävnad med nerver som kallas pulpan. Därefter kommer det skyddande hårda skalet, klokapseln, som är som människans naglar. Hundens klor förstärker tårnas motstånd mot slitage men bidrar också i stor utsträckning till att ge hunden ett bra grepp på olika underlag. Klorna växer ut från ett hudveck på den yttre delen av tån, det kallas klofasen. Hundens klor är gjorda av hornämne som är hårt men ändå lite flexibelt. Klorna blir mjukare när de tagit upp vätska från omgivningen och hårdare och skörare när de är torra.

Ta hand om hundens tassar

Hundens tassar behöver få en genomgång regelbundet. Hundens klor behöver klippas och trampdynorna behöver smörjas in med tass-salva minst en gång i veckan. Det är också viktigt att känna över hundens tåben och kloben så att hunden inte ömmar. Det är vanligt att aktiva hundar skadar sina tassar, men det mesta går enkelt att förebygga med bra tassvård.

För långa klor gör att hunden står och rör sig felaktigt eftersom det påverkar hundens benställning och därmed belastning. För långa klor kan också brytas lättare vilket i sin tur resulterar i att pulpan blottas och ett veterinärbesök behövs. För lång klor kan också växa inåt eller fastna på ställen med följden att hela klokapseln rycks loss. Kort och gott, välklippta klor är viktigt för hundens välmående och hälsa. Trampdynorna behöver smörjas in med en snäll och bra tass-salva för att hållas mjuka och behålla sin motståndskraft.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen