Sök
Stäng denna sökruta.

Hur du kan stödja din hunds matsmältning och förebygga magbesvär

Hund i gräs

När det kommer till våra fyrbenta vänners välmående är magen en viktig del av deras hälsa. En glad och välfungerande mage är nyckeln till att vår hund kan njuta av sin mat, absorbera alla viktiga näringsämnen och hålla sitt immunförsvar starkt. Men vad händer när magen inte mår bra? Vad kan vi göra för att hjälpa vår hund när den har ont eller upplever obehag i magen?

I den här artikeln kommer vi att utforska vanliga orsaker till magont hos hundar, hur vi kan känna igen tecknen på obehag och vilka åtgärder vi kan vidta för att lindra deras besvär. Häng med oss på för att lära dig mer om hur du kan hjälpa din älskade hund att må bra och trivas!

Hund tittar i skal

Vanliga symptom och orsaker när din hund har problem

När en hund upplever smärta eller obehag i magen kan det vara svårt att identifiera exakt vad som orsakar problemet. Hundar kan inte kommunicera med oss på samma sätt som människor, så det är viktigt att vara uppmärksam på de vanliga symptomen som kan indikera magbesvär. Några vanliga symptom inkluderar:

 • Kräkningar: Om din hund kräks upprepade gånger kan det vara ett tecken på att magen är irriterad eller inflammerad.

 • Diarré: Lös eller vattnig avföring kan vara ett tecken på magproblem. Det kan vara ett resultat av en infektion, intolerans/allergi eller stress.

 • Dålig aptit: Om din hund visar en minskad aptit eller helt vägrar att äta, kan det vara ett tecken på att magen är orolig.

 • Buksmärta: En hund med ont i magen kan visa tecken på smärta genom att bli skygg vid beröring av bukområdet eller genom att visa allmänt obehag.

Det finns flera möjliga orsaker till magbesvär hos hundar, däribland:

 • Födoämnesintolerans eller allergier

 • Infektioner såsom gastroenterit (maginflammation) eller parasitinfestationer

 • Mag- eller tarmsår

 • Förgiftning eller intag av skadliga ämnen

 • Stress eller ångest

 • Foderskifte eller för snabb ändring i kosten

 • Matavfall eller ovanliga föremål som hunden kan ha ätit

Ledsen hund pa grasmatta

När ska man söka veterinärhjälp?

Det är viktigt att veta när man ska söka veterinärhjälp för sin hund vid magbesvär. Om symptomen är allvarliga eller om de varar i mer än ett par dagar, är det bäst att kontakta en veterinär för en professionell bedömning och rådgivning. Veterinären kan utföra en grundlig undersökning av hunden, inklusive blodprov, avföringsprover eller röntgen, för att fastställa orsaken till hundens magbesvär.

Det är särskilt viktigt att omedelbart kontakta en veterinär om din hund visar följande symptom:

 • Inget matintag eller vägran att dricka vatten

 • Allvarlig eller ihållande kräkning eller diarré

 • Svår buksmärta eller tecken på akut smärta

 • Svaghet eller kraftig trötthet

 • Svårigheter att andas eller snabb, ytlig andning

 • Blod i kräkningar eller avföring

 • Svårighet att urinera eller ingen urinering alls

Hundar lekar utomhus

Förebyggande åtgärder för en hälsosam mage hos hundar

För att främja en sund och välmående mage hos din hund kan du vidta förebyggande åtgärder och skapa en hälsosam livsstil. Här följer några tips:

 • Ge en balanserad kost: Välj ett högkvalitativt hundfoder som passar din hunds individuella behov och undvik överdrivet godis eller mat som kan vara svårsmält. Om du vill introducera förändringar i kosten, gör det gradvis för att undvika magstörningar.

 • Undvik skadliga ämnen: Håll din hund borta från giftiga växter, kemikalier och andra skadliga ämnen som kan orsaka magproblem. Var extra försiktig vid promenader eller utomhusaktiviteter.

 • Hantera stress och ångest: Stress kan påverka hundens mage negativt. Ge din hund en trygg och lugn miljö, se till att den får tillräckligt med motion och ge den mycket kärlek och uppmärksamhet.

 • Regelbunden motion: Motion är viktigt för att främja en sund matsmältning och tarmrörelse hos hundar. Se till att din hund får en god dos fysisk aktivitet varje dag.

 • Undvik snabbt ätande: Vissa hundar tenderar att äta för snabbt, vilket kan leda till magbesvär som kräkningar eller uppblåsthet. Använd speciella matskålar eller metoder för att sakta ner ätandet och på så sätt hjälpa matsmältningen.

 • Tillskott: Fundera över om din hund kan vara i behov av att få något tillsatt i kosten.

Tillskott i hunds mun

Fresh Breath – ett naturligt tillskott för maghälsa hos hundar

Fresh Breath är ett naturligt tillskott som tillverkas i Sverige med noggrant utvalda ingredienser. Produkten innehåller en unik kombination av havets och naturens kraftfulla substanser, inklusive islandslav, spirulina och grönläppad mussla. Den grönläppade musslan är särskilt intressant då den innehåller naturligt glukosamin (Glukosaminoglykaner/GAG) och omega-3 fettsyror (EPA, ETA och DHA), vilka är kliniskt dokumenterade och välkända för sina fördelar för ledhälsa och inflammationsreducerande egenskaper.

När hunden upplever magont kan det påverka flera delar av deras hälsa, inklusive andedräkten. En obalans i magen kan leda till dålig andedräkt hos hundar. Genom att ge din hund Fresh Breath kan du inte bara bidra till en bättre andedräkt och friskare tänder, utan även främja en balanserad mage. Fresh Breath hjälper till att stimulera normal salivutsöndring, vilket i sin tur bidrar till en god munhälsa och friska tänder. Pulvret är också välsmakande och enkelt att blanda i hundens mat, vilket underlättar upptaget. Dessutom kommer produkten med en smakgaranti för att säkerställa att hunden äter det med glädje.

Glad hund grasmatta

Hundens livsstil spelar stor roll när det kommer till magens hälsa

För att upprätthålla en sund och välmående mage hos din hund är det också viktigt att ta hand om andra aspekter av hundens livsstil. En balanserad kost av hög kvalitet är avgörande för att ge din hund de näringsämnen den behöver för att hålla sin mage frisk. Se till att välja ett foder som passar din hunds individuella behov och undvik överflödig mat eller mat som kan vara svår att smälta.

Genom att vara uppmärksam på din hunds matvanor, beteenden och regelbundet samråda med din veterinär kan du hjälpa till att förebygga och hantera magbesvär hos din älskade hund. Med rätt vård och omsorg kan du bidra till att upprätthålla en sund och välmående mage och främja din hunds övergripande hälsa och välbefinnande.

Vanliga frågor om magont hos hundar

Hur vet man om en hund har ont i magen?

Vanliga tecken på att en hund har ont i magen kan inkludera kräkningar, diarré, aptitlöshet och buksmärta.

Hur beter sig en hund som har ont i magen?

En hund som har ont i magen kan uppvisa tecken på obehag, såsom att vara skygg vid beröring av buken, visa allmänt obehag eller vara nedstämd.

Hur ska en hunds mage kännas?

En frisk hunds mage ska vara mjuk och smärtfri vid beröring. Om magen känns spänd, svullen eller öm kan det indikera problem.

Hur vet man om hunden har stopp i tarmen?

Om din hund har stopp i tarmen kan den visa tecken som frekvent ansträngning utan att kunna göra avföring, uppblåsthet och kräkningar. Detta kräver snabb veterinärbehandling.

Varför bubblar det i magen på min hund?

Bubblande ljud i magen hos hundar är vanligtvis ett resultat av matsmältningen och rörelsen av gas och vätska i tarmarna. Det är normalt om det inte åtföljs av andra symtom på obehag.

Hur masserar man en hunds mage?

För att massera en hunds mage kan du använda lugna och cirkulära rörelser med fingertopparna runt bukområdet. Det är viktigt att vara försiktig och undvika att orsaka obehag för hunden.

Vad ska man göra när hunden är lös i magen?

Vid lös mage hos hunden är det viktigt att säkerställa att den får tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning. Ge hunden skonsam kost och undvik fet mat tills magen stabiliserats.

Vad ger man en hund med diarré?

Vid diarré kan det vara lämpligt att ge hunden en mild diet (även kallad skonkost) bestående av kokt ris och kokt vit fisk (eller kyckling) tillsammans med vatten. Det är alltid bäst att rådfråga veterinären för specifika rekommendationer.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen