Sök
Stäng denna sökruta.

Hur mycket sover en hund? En överblick av hundars sömnbehov

hund_Sover

Att förstå sömnbehovet hos hundar är en viktig del av att ta hand om våra fyrbenta familjemedlemmar. Sömn bidrar inte bara till att återhämta energi utan påverkar också deras hälsa och beteende. Generellt behöver hundar mer sömn än vi människor, och mängden sömn en hund behöver varierar med ålder, ras och aktivitetsnivå. Väl anpassade sovrutiner är centrala för en balanserad livsstil för din hund.

Som hundägare kan du märka att din hund sover i flera olika omgångar under dagen, och det är helt normalt. Hundar har en polyfasisk sömncykel, vilket innebär att de har flera olika sovperioder under ett dygn. Som jämförelse sover de flesta människor monofasiskt – en och samma sovperiod. En vuxen hunds sömn omfattar vanligtvis 12-14 timmar per dygn. Valpar, å andra sidan, kan behöva upp till 18-20 timmars sömn för att stödja deras utveckling och tillväxt.

Aktivitetsnivå och mental stimulans i hundens vardag spelar en stor roll för hur mycket den vilar. Aktiva hundar och dem som regelbundet engageras i mental träning kan behöva mer vila. Dessutom är det vanligt att äldre hundar kräver längre och mer frekvent sömn för att återhämta sig. Att ha koll på din hunds sömnmönster är nyttigt för att säkerställa deras hälsa och kan även fungera som en tidig signal på att något står fel till.

Hund_sover_i_sängen

Varför mängden sömn är viktig för hundar

Din hunds sömn är avgörande för både fysisk och mental återhämtning. Under sömnen repareras kroppens vävnader och immunförsvaret stärks. Det är också under sömnen som inlärning och minnen stärks, vilket är viktigt för hundens utveckling och dagliga liv. En god natts sömn bidrar till en nöjdare och mer harmonisk hund.

Faktorer som påverkar hur hunden sover

 • Ålder: Valpar och äldre hundar tenderar att sova mer än vuxna hundar, ibland upp till 18-20 timmar per dag.
 • Ras: Vissa raser är mer energiska och kan kräva mindre sömn, medan andra mer avslappnade raser kan sova längre.
 • Aktivitetsnivå: Hundar med hög aktivitetsnivå kan behöva mer sömn för återhämtning.
 • Hälsa: Hälsostatus påverkar också sömnlängden; sjuka hundar kan behöva mer vila.
 • Miljö: En stressfri och behaglig sovplats är viktig för god sömnkvalitet. Säkerställ att din hund har en lugn plats att sova på, fri från störningar och på ett bekvämt underlag.
Valp_sover_tax

Genomsnittlig sömntid för olika hundraser – Så många timmar om dagen

Varje hundras har sina unika egenskaper, och detta inkluderar även hur mycket sömn de behöver. Generellt kan hundar sova mellan 12 och 14 timmar om dagen, men siffran kan variera beroende på ras, ålder och aktivitetsnivå.

Mindre raser som Chihuahua och Yorkshireterrier kan vara mer energiska under dagen och sova mindre, omkring 12-14 timmar. Å andra sidan tenderar större raser som Sankt Bernhard och Newfoundlandshund, kända för att vara lugna och avslappnade, att sova mellan 14-16 timmar om dagen.

Aktiva arbetshundar som Border Collie och Australiansk herdehund kan ha mindre sömnbehov på grund av deras höga energinivåer och arbetslust, ofta runt 12 timmar. Medan jakthundar som Labrador Retriever och Tysk Schäferhund kan kräva en balanserad mängd sömn och vila, vanligtvis 12-14 timmar.

Timmar per dygn – En översikt i tabellform

 • Chihuahua 12-14 timmar
 • Yorkshireterrier 12-14 timmar
 • Sankt Bernhard 14-16 timmar
 • Newfoundlandshund 14-16 timmar
 • Border Collie 12 timmar
 • Australiansk herdehund 12 timmar
 • Labrador Retriever 12-14 timmar
 • Tysk Schäferhund 12-14 timmar
 • Valpar 18-20 timmar
 • Äldre hundar 14-16 timmar

Kom ihåg att siffrorna är genomsnittliga och enskilda hundar kan naturligtvis ha andra behov. Du som hundägare känner din hund bäst och instinkten brukar kunna avgöra om din hund får den vila den behöver.

Tips för att förbättra din hunds sömn

Något av det bästa du kan göra för din hund är att se till att den får en god natts sömn. Här följer några enkla men effektiva tips:

Skapa en bekväm sovplats: Hunden bör ha en egen plats där den kan vila ostörd. En korg eller en säng med mjuka kuddar brukar fungera bra. Placera sovplatsen på en lugn plats i hemmet och se till att den är fri från vinddrag.

Regelbunden motion: Din hund behöver regelbunden motion för att kunna sova bra. Se till att anpassa mängden och intensiteten av motionen efter hundens ålder, storlek och hälsa. En trött hund sover bättre.

Minska kvällsstress: Försök att hålla kvällarna lugna. Undvik stimulerande aktiviteter precis innan det är dags för hunden att sova.

Rutiner: Precis som människor mår hundar bra av rutiner. Försök att hålla samma tider för mat, promenader och sänggående.

En lugnande kvällspromenad kan hjälpa till att signalera att det snart är dags att sova. Ha koll på eventuella sömnstörningar som rastlöshet eller om din hund är ofrivilligt vaken på natten, och tveka inte att rådgöra med en veterinär om problem kvarstår. Ett hälsosamt sömnmönster bidrar till en nöjd och frisk vovve.

Vanliga frågor

Att förstå hur mycket sömn din hund behöver är viktigt för hälsa och välmående. I den här sektionen besvarar vi vanliga frågor som rör hundars sömnvanor.

Vad är det normala sömnbehovet för en hund per dygn?

Normalt behöver en vuxen hund sova mellan 12 till 14 timmar per dygn. Detta inkluderar nattetid och tupplurar under dagen.

Är det normalt att valpar sover mer än vuxna hundar?

Ja, det är helt normalt. Valpar kan sova upp till 18-20 timmar per dygn eftersom de är i snabb tillväxt och utveckling.

Finns det några särskilda sömnbehov för äldre hundar jag bör känna till?

Äldre hundar behöver ofta mer vila och kan sova mer än de gjorde i sina yngre år.

Vad kan det innebära om min hund sover mer eller mindre än vanligt?

Förändring i sömnmönster kan signalera hälsoproblem eller stress. Om din hund sover märkbart mer eller mindre än vanligt, kan det vara läge att ta kontakt med din veterinär.

Hur kan jag veta om min hund sover tillräckligt för sin ålder och ras?

Det viktigaste är att hålla koll på din hunds energinivåer och beteende när den är vaken. Tecken på tillräcklig sömn är en alert och lekfull hund. Ras och ålder spelar en roll för hur mycket sömn som är lämpligt, så om du är orolig kan det vara bra att kontrollera sömnmängd med andra hundägare som äger samma ras i samma ålder.

Finns det några tecken på att jag bör vara uppmärksam på när det gäller min hunds sömn?

Var uppmärksam på om din hund har svårigheter att komma till ro eller om den visar tecken på obehag. Snarkningar kan vara ofarliga men kan ibland indikera andningsproblem. Hundar skiljer sig inte från människor på det viset, utan sömnkvaliteten är lika viktig som sömnkvantiteten.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen