Sök
Stäng denna sökruta.

Jästsvampsinfektion hos hundar: behandling för tassar, hud och öron

Hund_kliar_sig

Jästsvampsinfektion hos hundar är en vanlig åkomma som kan drabba de flesta hundraser. Det är en infektion orsakad av jästsvampar, som kan påverka en hunds tassar, hud och öron. Precis som människor kan hundar också drabbas av infektioner och hudirritationer, och det är viktigt för hundägare att känna till symptomen och vad man kan göra för att behandla och förebygga dessa problem.

Vad är jästsvampsinfektion hos hundar?

Jästsvampsinfektioner orsakas av överväxt av jästsvampen Malassezia pachydermatis, en typ av svamp som naturligt finns på hundens hud. När jästsvampen växer till för mycket kan det leda till infektion och irritation, vilket resulterar i obehag och klåda för din hund.

Infektioner kan börja på olika delar av hundens kropp som öron, hud och tassar. Öroninfektioner kännetecknas av kraftig rödhet, klåda och eventuellt illaluktande flytningar. På hud och tassar kan det uppstå rodnad, svullnad och fjällning. Dessa symptom kan tyda på att din hund behöver hjälp för att bli kvitt infektionen.

Faktorer som kan bidra till överväxt av jästsvamp inkluderar fuktig miljö, allergier, hormonell obalans och nedsatt immunförsvar. 

Hund_kliar_sig

Symptom på svamp på tassar, hud och öron

Svampinfektion hos hundar kan drabba olika delar av kroppen, som tassar, hud och öron. Symptomen kan variera beroende på var svampinfektionen är lokaliserad. Det är viktigt att känna till dessa tecken för att kunna upptäcka och behandla problemet i tid.

När det gäller svamp på tassarna kan hunden visa tecken som att den slickar eller tuggar mycket på sina tassar. Tassarna kan bli röda, svullna och ha en obehaglig lukt. Dessutom kan det uppstå små blåsor mellan trampdynorna.

I fall av hudsvamp kan hunden få röda och irriterade hudområden med klåda. Hårbortfall och fjällande hud kan också förekomma. Infektioner kan leda till att huden blir tjockare och förändrar pigmenteringen, vilket gör att området får en mörkare färg.

Svamp i öronen kan vara särskilt besvärligt för hunden. Symptomen inkluderar rodnad och svullnad i örat, dålig lukt och en ökad mängd vax eller varliknande sekret. Hunden kan skaka på huvudet, klia sig över örat och till och med vippa huvudet åt sidan för att försöka lindra obehaget.

Det är viktigt att vara uppmärksam på hundens beteende och om den visar några av ovan nämnda symptom. Om du misstänker att din hund har drabbats av en svampinfektion, bör du konsultera en veterinär för en korrekt diagnos och behandling. Det finns olika typer av svampinfektioner och behandlingen kan variera beroende på vilken typ din hund drabbats av. I vissa fall kan veterinären även rekommendera förebyggande åtgärder, såsom justeringar i hundens kost eller regelbunden rengöring av öronen och tassarna.

Orsaker till jästsvampsinfektion hos hundar

Jästsvampsinfektion hos hundar är ett vanligt problem som kan påverka olika delar av kroppen som tassar, hud och öron. Här går vi igenom några av de vanligaste orsakerna till att din hund kan drabbas av denna typ av infektion.

En av de främsta orsakerna till jästsvampsinfektion hos hundar är en obalans i kroppens naturliga bakterieflora. Detta kan bero på faktorer såsom matallergier eller överkänslighet mot vissa födoämnen. Det är också möjligt att din hund drabbas av jästsvampsinfektion om den har ett försvagat immunförsvar på grund av sjukdom eller stress.

Ett fuktigt och varmt klimat kan också skapa gynnsamma förhållanden för jästsvampar att växa och föröka sig. Därför är det viktigt att hålla din hund torr och ren för att minska risken för infektion.

Exempel på faktorer som kan leda till jästsvampsinfektion hos hundar:

 • Allergier eller överkänslighet mot födoämnen
 • Försvagat immunförsvar
 • Fuktigt och varmt klimat
 • Otillräcklig hygien
 • Hormonella obalanser

För att förebygga jästsvampsinfektioner hos din hund kan du vidta några enkla åtgärder. Se till att din hund får rätt näring genom att erbjuda kvalitetsfoder, och tänk på att vissa hundar kan ha specifika foderallergier eller överkänsligheter. Det är även viktigt att du ser till att din hund hålls ordentligt ren och torr för att undvika gynnsamma förhållanden för jästsvampar. Om du misstänker att din hund lider av jästsvampsinfektion, rådfråga alltid en veterinär för att få den hjälp och behandling din hund behöver.

Rengorning_hundoron

Diagnos av jästsvampsinfektion hos hundar

Klinisk undersökning

När du misstänker att din hund kan ha en jästsvampsinfektion, är första steget en klinisk undersökning av en veterinär. Veterinären kommer att titta noga på hud, tassar och öron för att kontrollera eventuella tecken på infektion. Du kanske observerar följande symtom hos din hund:

 • Klåda och irritation
 • Röd, svullen och varm hud
 • Skalning och fjällning
 • Brunaktiga beläggningar

Dessa symptom kan tyda på en jästsvampsinfektion, men också på andra hud- och öronproblem, så det är viktigt att låta en veterinär göra en noggrann undersökning av din hund.

Laboratorietester

För att ställa en definitiv diagnos av jästsvampsinfektion, kommer veterinären att ta prover från det drabbade området och skicka dem till laboratoriet. Det kan innefatta en skrapning av huden, en provbit av hår eller en provtagningspinne från örat.

När laboratoriet har analyserat provet kommer de att kunna fastställa om en jästsvampsinfektion är orsaken till din hunds problem och vilken typ av jästsvamp det är. Detta hjälper veterinären att välja den mest lämpliga behandlingen för din hunds specifika situation.

Det är viktigt att snabbt upptäcka och behandla jästsvampsinfektioner hos din hund, eftersom dessa infektioner kan bli mycket obehagligt och irriterande för din hund. Genom att vara observant på symtom och agera snabbt kan du hjälpa din hund att snabbt bli frisk och åter få en bekväm och lycklig vardag.

Hund_nosar_pa_sig

Behandling av jästsvampsinfektion hos hundar

Jästsvampsinfektion hos hundar är en vanlig åkomma och kan drabba deras tassar, hud och öron. Här går vi igenom två behandlingsmetoder för att hjälpa din hund i denna situation: lokalbehandling och systemisk behandling.

Lokalbehandling

När din hund drabbas av svampinfektion på tassarna, huden eller öronen, kan du använda lokalbehandlingar för att minska obehag och förbättra läkningsprocessen. Exempel på sådana behandlingar inkluderar:

 • Särskilda schampon: Tvätta din hund med medicinerade schampon som innehåller svampdödande ingredienser som klorhexidin eller ketokonazol. Detta bör göras enligt anvisningarna från din veterinär.
 • Öronrengöring: Om din hund har svampinfektion i öronen kan du använda en skonsam och effektiv öronrengöringslösning för att rengöra och torka öronen. Detta bör göras varsamt och enligt anvisningarna på produkten.
 • Krämer och salvor: Om din hund har en jästsvampsinfektion på huden kan du använda medicinska krämer och salvor som innehåller svampdödande medel. Applicera dessa på de drabbade områdena enligt anvisningarna från din veterinär.

Systemisk behandling

I svårare fall av jästsvampsinfektion, eller om din hund inte svarar på lokalbehandling, kan systemisk behandling vara nödvändig. Detta innebär att medicin ges oralt för att verka inifrån hundens kropp. Exempel på systemiska behandlingar inkluderar:

 • Läkemedel: Din veterinär kan förskriva orala läkemedel som itraconazol eller fluconazol, som hjälper till att bekämpa svampinfektionen inifrån.
 • Anpassad kost: Om din hund är känslig för jäst, kan det vara hjälpsamt att ändra deras kost för att minska förekomsten av jästsvamp. Prata med din veterinär om vilken typ av foder som är bäst för din hund i detta sammanhang.
 • Immunförstärkande tillskott: Vissa hundar kan dra nytta av immunförstärkande tillskott som hjälper deras kroppar att bekämpa infektioner mer effektivt. Detta kan omfatta probiotika, omega-3-fettsyror och andra näringsämnen som stärker immunförsvaret.

Genom att följa behandlingsrekommendationerna från din veterinär och använda lämpliga metoder kan du bidra till att din hund återvänder till ett friskt och symptomfritt liv.

Hund_kliar_sig

Förebyggande åtgärder

Att förebygga och vårda jästsvampsinfektioner hos hundar är en viktig del av att säkerställa att din hunds hälsa och välmående upprätthålls. Här är några förebyggande åtgärder du kan göra hemma.

Först och främst bör du hålla din hunds omgivningar rena och torra. Eftersom jästsvampar trivs i fuktiga miljöer, är det viktigt att hålla områden som din hunds tassar, hud och öron, torra och rena. Se till att torka av din hunds tassar efter promenader, särskilt under regniga dagar eller om du har varit i fuktiga områden.

När det gäller din hunds hud, rekommenderas det att du badar och borstar din hund regelbundet för att hålla pälsen i gott skick och minska risken för jästsvampsinfektioner. Använd ett hundschampo med en neutral pH-balans som inte irriterar huden och som är speciellt framtaget för att motverka svamp.

För att underhålla din hunds öronhälsa bör du rengöra öronen med en mjuk bomullsrondell och en speciell öronrengöring för hundar. Gör detta regelbundet för att ta bort överskott av vax och smuts från öronen och därmed förhindra att jästsvampar får en chans att växa och utveckla en infektion.

När det gäller din hunds kost är det viktigt att ge honom en näringsrik och välbalanserad diet. En hälsosam kost stärker hundens immunförsvar och gör det svårare för jästsvampar att få fäste och skapa problem. Om din hund är benägen för jästsvampsinfektioner kan det vara en god idé att prova ett spannmålsfritt foder, eftersom spannmål kan ge näring åt jästsvampar och därmed förvärra problemet.

Slutligen är det viktigt att vara observant på eventuella tecken och symptom på jästsvampsinfektioner hos din hund, såsom röd, irriterad hud, ovanligt dålig lukt eller klåda. Om du misstänker att din hund har en jästsvampsinfektion, kontakta din veterinär för rådgivning och behandling. Tidig upptäckt och behandling kan förhindra att infektionen blir allvarlig och svårare att hantera.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen