Sök
Stäng denna sökruta.

Kom ihåg lista! Så håller du jakthunden skadefri 

Jaktsäsongen är här och jägare såväl som jakthundar är överlyckliga. Men lika kul som jakten är, lika mycket sliter det på hundens kropp. Det finns flera saker att tänka på för att ta hand om hunden före, under och efter jakten. Här kommer några tips för att hålla din jakthund så frisk, skadefri och välmående som möjligt.

God kondition i god tid

Kondition är en färsk vara och en otränad hund skadar sig lätt. Så den viktigaste träningen börjar månader innan jaktsäsongen drar igång. Det handlar om att bygga upp hundens kondition och styrka. Med en bra grund håller hunden bättre när den börjar jaga och undviker skador. Beroende på typ av hund så behöver den träna olika saker, men det handlar främst om att få upp sin kondition genom löpning, cykling eller simning. En god kondition gör också att hunden orkar mer mentalt och kan hålla ihop längre under jakten.

Värm upp

Ta ut hunden en stund innan jakten sätter igång och gå en promenad. Uppvärmning för muskler och leder är A och O för att undvika skador. Kalla muskler skadar sig mycket lättare.

Varva ner

Se till att hunden efter jakten får varva ner i långsamt tempo. Detta för att få bort all mjölksyra från musklerna. Stretcha de stora muskelgrupperna och lägg på ett täcke när det börjar bli kyligare ute. Musklerna mår bra av att kylas av långsamt för bäst återhämtning.


Håll hunden varm

Håll din hund varm under jaktdagen.  Masserar muskler mellan såterna så att hunden inte blir stel. Lägg på ett täcke om hunden är stilla länge
.

Ge extra energi och vätska

Ge hunden extra energi samma dag som den jagar. De kan handla om ett mellanmål mitt på dagen, eller energibars som hunden kan äta. Var också noga med att vätska hunden, eller ännu hellre, ge vätskeersättning som ser till att hunden också får i sig alla salter och mineraler som kroppen behöver under hårt arbete. Då undviks kramp och utmattade muskler. Många hundar väljer bort att äta och dricka under pågående jakt och då är det ännu viktigare att hitta mat med hög energi och att ge vätskeersättning. Tänk på att inte ge ett stort mål mat direkt efter ansträngning eftersom det ökar risken för magomvridning.


Ge tillskott

Det är bra att ge hunden tillskott som hjälper till med musklernas återhämtning men som också ”smörjer” lederna för att undvika artrit och artros. Till exempel Aktivsvea Recharge Hip&Joint eller Keep up the energy. Börja att bygga upp hunden med tillskott innan jaktsäsongen så att muskler och leder har full kapacitet när säsongen drar igång. 


Undersök hunden

Gå igenom hunden efter jakten, små sår, skärsår, vrickningar eller annat uppstår lätt. Ju tidigare man upptäcker dem desto lättare är skadorna att åtgärda. Kolla också över hundens tassar och smörj in dem med en bra salva. Trampdynorna tar mycket stryk när hunden jagar. Passa på att massera när du går igenom hundens kropp, då får musklerna extra bra återhämtning.

PawSkinBalm_web
Vegansk Tass & hudsalva med grankåda

Rätt utrustning

Beroende på jakt så är det viktigt att ha rätt utrustning. Det kan handla om reflexer, skyddsväst, GPS, neoprenväst eller pipa. Det skyddar hunden!

Lydnad

Alla jakthundar har en grundlydnad som måste sitta. Annars kan det vara farligt för hunden och viltet den jagar.  Träna därför hunden hela året, och extra mycket innan jaktsäsongen kommer igång så att lydnaden sitter och fungerar. Brist på lydnad kan innebära fara för hunden!

Bra tillskott för jakthunden

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen