Sök
Stäng denna sökruta.

Är kräftor och skaldjur giftigt för hunden?

Augusti och september är högtid för kräftskivor. Ett kalas som många ser fram emot – även våra hundar. De flesta hundarna skulle med nöje glufsa i sig kräftor, räkor och andra skaldjur, kanske allra helst med skalet på. Men hur är det egentligen, är det farligt för hunden att äta kräftor?

Precis som fisk är kräft- och räkkött en bra proteinkälla. Kräftkött innehåller precis som fisk omega-3-fettsyror som inte bara har antiinflammatoriska egenskaper utan även kan gynna hundens hud- och pälskvalitet.

Dessutom är kräftkött rikt på viktiga mineraler såsom kalcium, fosfor, zink och järn, vilka alla spelar en avgörande roll för benhälsa, immunförsvar och blodbildning hos hundar. Inte nog med det, kräftköttet innehåller även vitaminer som B12, niacin och riboflavin, vilka stödjer hundarnas nervsystem, energimetabolism och matsmältning.

Hundar som lever vilda vid hav och stränder äter både fisk och skaldjur helt råa. Men det är viktigt att komma ihåg att dessa hundar har helt andra förutsättningar och vana  än våra familjehundar. Därför finns det viktiga saker att tänka på när kräftor och räkor dukas fram på bordet.

Att tänka på om du ger hunden kräftor och räkor

Liten mängd – hög salthalt

Kräftor och skaldjur innehåll mycket salt, om hunden får i sig för många kräftor kan det leda till saltförgiftning. För mycket salt kan orsaka uttorkning, högt blodtryck och njurproblem hos hunden. Ge din hund bara en liten mängd kräftkött åt gången!

Ge inte kräftskalet

Många hundar tycker att överblivna kräft- och räkskal är väldigt gott. Men det är inte bra om de får i sig det här – kräftskal är vassa, hårda och svårsmälta för hunden. De vassa klorna och skalen kan blockera tarmen eller riva upp blödningar.  Så ge bara kräftköttet till hunden. Och är du på kräftskiva, håll koll på de överblivna kräftskalen som lätt hamnar på golvet.

Tillagade och INTE råa skaldjur

Om hunden ska äta skaldjur, som kräftor och räkor, se till att de är tillagade och inte råa. Råa skaldjur kan innehålla farliga bakterier. Se också att de är fräscha och inte har dålig lukt.

Kryddor och smaksättning

Det är vanligt att kräftor och räkor tillagas med kryddor och smaksättningar, t.ex. salt, vitlök, lök, cayennepeppar eller andra kryddor som i sin tur kan vara skadliga för hundar. Ta för vana att ge okryddat kräftkött till hunden.  

Allergi

Det finns vissa hundar som är allergiska mot fisk och skaldjur. Så håll koll när du ger hunden skaldjur för första gången.

Är du osäker på om du ska ge hunden kräftor och räkor rådfråga en veterinär!

>>> Läs också – Magkatarr och orolig mage hos hund

 

Giftiga ämnen för hunden 

Även om skaldjur i sig inte är giftig för hunden finns det andra ämnen som hunden inte ska få i sig. Om du tror att hunden fått i sig något på listan nedanför uppsök veterinär. 

 • Choklad
 • Xylitol, finns i bl.a Sockerfria tuggummin, godis, tandkräm
 • Jordnötter och andra nötter
 • Russin och vindruvor
 • Mandelmassa och kakor med bittermandel
 • Bakdeg
 • Kaffe
 • Blågröna alger
 • Ekollon
 • Salt
 • Lök

 

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen