Sök
Stäng denna sökruta.

Slyngelåldern – Hundens tonårsperiod

Valp i trotsåldern

Att fostra en trotsig tonåring kan vara en utmaning, och det gäller även när tonåringen har fyra ben och en svans! Runt åldern 6-14 månader går många hundar genom det som kallas ’slyngelåldern’, en period som kan liknas vid tonårstiden hos människor. Det är en tid av fysiska förändringar och utveckling av självständighet, vilket kan leda till lydnadsproblem och andra beteendeförändringar.

Under denna period är det inte ovanligt att din hund testar gränser och ibland ignorerar de kommandon som den tidigare följt. Din hunds tidigare lyhördhet kan istället ersättas av kluvenhet och attityd.

Under slyngelåldern behöver du vara extra tålmodig och konsekvent i din träning. Det kan även vara en tid och chans för att stärka bandet mellan dig och din hund genom positiv förstärkning och tillitsskapande övningar. Att ge din hund tillräckligt med fysisk motion och mental stimulans är också viktigt för att hjälpa hunden att hantera den energi och frustration som typiskt byggs upp under den här utvecklingsperioden.

Slyngelåldern/trotsåldern hos hundar – Det här kan du förvänta dig

När din hund når slyngelåldern, också kallat trotsåldern, kommer du märka en rad förändringar. Detta är en tid av stora fysiska och beteendemässiga ändringar som påverkas av hormoner och könsmognad.

Hormonella förändringar

Under tonårsperioden genomgår din hund en hormonell förändring. Hormonerna, framför allt testosteron hos hanar, påverkar kraftigt hundens beteende. Du kan tänka på hormonerna som tonåringens inre kompass som ibland snurrar lite extra och pekar i olika riktningar. Denna förändring kan leda till att din tonårshund testar gränser och visar trots, precis som mänskliga tonåringar kan göra. De kan börja lyssna sämre och visa en vilja att utforska världen mer självständigt.

Beteendeförändringar kan inkludera:

 • Ökad självständighet.
 • Ignorerar tidigare inlärda kommandon.
 • Ökad reaktion eller rädsla för nya situationer.

Hundens utveckling under slyngelåldern

Din hunds kropp växer och utvecklas snabbt under denna tid. Könsmognad inträffar vanligtvis någonstans mellan sex till fjorton månaders ålder. Könsmognaden markerar slutet på valpfasen och början på vuxenlivet. Tänk på att din hunds könsmognad och utveckling också påverkar deras beteende. De kan bli mer territoriella och intresserade av att socialisera med andra hundar. De fysiska förändringarna inkluderar växtspurter och en ökad muskelmassa, vilket kan medföra ett större energibehov.

Utvecklingsfaktorer att notera:

 • Fysisk tillväxt och muskeltillväxt.
 • Förändrade energinivåer.
 • Sociala interaktioner med andra hundar har blivit viktigare.

Att förstå din hunds tonårsperiod är grundläggande för att hantera denna ofta utmanande tid, och för att stötta hunden genom förändringarna på bästa möjliga sätt.

Positiva träningstekniker under trotsåldern

När din hund går igenom trotsåldern är det betydelsefullt att fokusera på positiva träningsmetoder. Genom att förstärka önskvärt beteende med uppmuntran, kan du hjälpa din hund att lyssna bättre och samtidigt stärka ert band.

Användning av belöning och positiv förstärkning

 • Belöning: Använd godis, leksaker eller beröm som belöning när din hund lyder ett kommando eller beter sig väl. Var konsekvent och snabb i din belöning så att hunden förknippar sitt beteende med positiva konsekvenser.
 • Positiv förstärkning: Konsekvent användning av positiv förstärkning ökar chansen att din hund kommer att upprepa beteenden som ger belöning, vilket blir extra viktigt under slyngelåldern när din hund kommer försöka trotsa dig oftare.

Situationsanpassad träning

 • Situationsanpassad träning: Träna din hund i en mängd olika miljöer och situationer. Det hjälper till att förbereda hunden för händelser som kan inträffa utanför träningsmiljön, och det förbereder också din hund på att lyssna på kommandon under olika typer av distraktioner.
 • Inkallning: Ha en klar och konsekvent signal för inkallning. När hunden kommer till dig, ge både godis och beröm för att förstärka att ’lyssna till inkallning’ är positivt.

Valpens sociala utveckling

När din valp växer och mognar är det viktigt att tidigt skapa en stark relation och bygga tillit. Det hjälper också valpen att lära sig hantera stress och rädsla.

Skapa en stark relation

Att bygga en stark relation med din valp kräver tålamod och ständigt arbete.

 • Ägna tid åt att bara vara tillsammans, det skapar en känsla av trygghet.
 • Belöna din valp för gott beteende för att bygga positiv förstärkning.

Hantera stress och rädsla

Under slyngelåldern är det vanligt att valpar kan känna stress eller rädsla i nya situationer, och ibland även i situationer som den tidigare inte uttryckt stress inför. För att hjälpa dem hantera det:

 • Introducera nya situationer och miljöer stegvis.
 • Använd lugnande kroppsspråk och en lugn röst för att ge trygghet.

Socialisering och aktivering utomhus

En viktig del av din valps utveckling under den här fasen är socialisering och fysisk aktivitet:

 • Ta med valpen på promenader där den möter nya människor och andra hundar.
 • Lek och utför träningsövningar utomhus för mental och fysisk stimulans.
Hundar aktiveras

Fysiska förändringar

Din hunds övergång från valp till vuxen innebär flera fysiska förändringar som gör att du behöver hålla lite extra koll.

Från mjölktänder till permanenta tänder

När din hund är ungefär tre till sju månader börjar mjölktänderna falla ut och de permanenta tänderna kommer upp. Det är normalt att hitta tappade tänder i leksaker eller på golvet. Ge gärna din hund vårdande tuggleksaker under den här övergången som hjälper till att hålla tänderna friska. Om du märker att din hund verkar ha ont, eller om permanenta tänder och mjölktänder sitter trångt, är det bäst att kontakta veterinären.

Regelbunden kontroll av hundens fysiska hälsa

Regelbundna veterinärbesök är avgörande för att upptäcka och förebygga hälsoproblem. Vaccinationer, kontroller av leder och vikt, samt diskussion om foder är viktiga punkter på besöken. Ibland kan även beteendeändringar spegla fysiska problem, så det är alltid en god idé att dela med sig av iakttagelser som du eventuellt lagt märke till hos din hund.

Håll ut och fortsätt träna

Att ha en hund som går igenom sin tonårsfas kan va prövande. De testar vad de kan komma undan med och lyssnar inte alltid på vad husse/matte säger. Men kom ihåg, det här är bara en del av deras väg till att bli vuxna, och det kommer inte vara så här för alltid. Med lite tålamod, massor av lek och träning, kommer ni att komma ut starkare på andra sidan. 

 • Ju mer tid ni spenderar tillsammans, genom att leka och lära, desto starkare blir er vänskap. Och en stark vänskap betyder att de kommer att lyssna på dig bättre i framtiden.
 • Ha kul tillsammans: Träning behöver inte vara tråkigt. Gör det till en lek! Använd deras favoritleksaker eller godsaker för att göra lydnadsträningen roligare.
 • Varje dag är en ny chans: Om en dag känns jobbig, kom ihåg att imorgon är en ny dag. Alla gör misstag, både hundar och människor, men det viktigaste är att ni försöker igen.

Slyngelåldern är just bara en fas, och det finns massor av ljusa sidor. Din hund lär sig mycket just nu, och allt det här testandet är en del av deras väg till att bli den där fantastiska kompisen du alltid drömt om. Så håll ut, fortsätt leka och lära med din hund, med tiden kommer din hund att växa ur slyngelåldern och bli mer lyhörd och inkännande. 

 

Vanliga frågor

Vilka beteenden kan man förvänta sig från en hund som är i början av sin könsmognad?

I början av könsmognaden kan din hund bli mer självständig och kanske inte alltid lyssna på kommandon som den tidigare följt. Det kan också hända att din hund markerar sitt territorium oftare, är mer rastlös eller uppvisar sexualbeteende.

Hur länge varar vanligtvis trotsåldern hos hundar?

Trotsåldern hos hundar liknar tonårstiden hos människor och kan variera från hund till hund men ofta börjar den runt sex månaders ålder och kan pågå till hunden är ungefär 18 månader gammal.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen