Sök
Stäng denna sökruta.

Spökåldern hos hund – En del av puberteten och valpens utveckling

rädd valp som är i spökåldern

Det är en spännande tid när din valp växer och utvecklas, men det är också en period som kan vara utmanande både för hunden och dig som ägare. Precis som tonåringar går igenom puberteten, upplever valpar en fas som ofta kallas för ”spökåldern”. Under denna tid kan din valp bli mer försiktig och tveksam, och det är inte ovanligt att upplevelser som tidigare aldrig varit några problem, nu leder till obehag eller rädsla.

Vad är spökåldern?

Spökåldern är en period under hundens pubertet – och är alltså inte detsamma som puberteten i sig – där valpen börjar visa rädsla för saker den tidigare varit bekväm med. Det är ingen sjukdom, utan en naturlig utvecklingsfas som oftast sker när hunden är mellan 5 och 14 månader. Precis som hos människor, går hundar också igenom en hormonell förändring under den här perioden, vilket kan påverka deras beteende.

Varför uppstår spökåldern?

Det är inte helt klart varför spökåldern uppstår, men en teori är att det är en del av valpens mognadsprocess. Under denna tid blir valpens hjärna mer känslig för intryck och den lär sig vad som faktiskt är farligt och ofarligt. Det är en tid då valpen utvecklar sin förmåga att ta itu med utmanande situationer i sin omgivning.

två hundar som blivit skrämda

Tecken på att din valp är i spökåldern

Om din valp är i spökåldern kan du märka att den plötsligt blir ängslig eller skrämd av situationer som den tidigare hanterat bra. Det är också vanligt att din annars nyfikna och sociala valp plötsligt visar försiktighet eller till och med aggressivitet mot främlingar. 

Varje individ är olika, så tänk på att titta efter tecken på stress eller obehag. Det är nyttigt att fortsätta med regelbunden aktivitet och träning för att upprätthålla en balanserad livsstil för din valp. Med tålamod och förståelse kommer din unghund att växa sig starkare och säkrare genom varje ny erfarenhet.

Vanliga tecken kan inkludera:

  • Oväntad rädsla för ljud, saker eller platser.
  • Känslighet för nya miljöer eller förändringar i hemmet.
  • Tveksamhet inför att utforska eller närma sig nya saker och händelser.

Vad husse/matte kan tänka extra på

När din valp hamnar i spökåldern, är det viktigt att fortsätta hantera utmanande situationer lugnt och stödjande, precis som du gjort förut. Med stöd och förståelse kan denna period bli mycket mindre skrämmande för din hund.

Tips på vad du kan tänka extra på:

Trygghet och rutiner

Skapa en känsla av trygghet genom tydliga och förutsägbara rutiner för din valp. Det kan handla om fasta tider för måltider, promenader och lek. Rutinmässiga aktiviteter hjälper till att skapa:

  • Förutsägbarhet som bidrar till en säker miljö.
  • Trygghet genom att veta vad som kommer härnäst.

Träning och socialisering

Under spökåldern är det viktigt med kontrollerad träning och socialisering. Exempelvis genom:

  • Introducera nya personer och miljöer stegvis och på valpens villkor.
  • Var tillgänglig för att trösta och ge trygghet när din valp känner sig osäker.
  • Va extra observant på situationer som valpen upplever skrämmande, och belöna modigt beteende med beröm och gottisar.

Professionell hjälp och rådgivning

I särskilda situationer, där din hund har det väldigt jobbigt, kan du behöva söka professionell hjälp. Det kan inkludera:

  • Hundkurser som fokuserar på att bygga självförtroende.
  • En beteendeterapeut som kan ge skräddarsydd rådgivning och stöd.
 

Spökålderns längd

Spökåldern varar i regel några veckor till någon månad. Men det kan skilja sig åt. Tidsperioden kan också påverkas av valpens omgivning och erfarenheter.

Kom ihåg att varje valp är unik. Vissa hundar har det tuffare än andra och kan behöva mer tid på sig. Andra hundar visar inte upp några tecken på spökålder över huvud taget.

Vanliga frågor

Hur kan jag hjälpa min hund genom spökåldern?

När din hund är i spökåldern är det viktigt att vara tålmodig och stöttande. Håll en positiv inställning och se till att skapa trygga och förutsägbara miljöer. Erbjud mycket beröm när din hund tar sig an nya eller skrämmande situationer.

Vilken ålder är vanlig för en hund att vara i spökåldern?

Hundar går oftast in i spökåldern när de är mellan 5-14 månader. Det kan variera beroende på individ och ras. Tänk på att varje hund är unik, och din hund kan hamna i denna fas både tidigare eller senare.

Hur tränar jag bort rädsla hos min hund på natten?

För att hjälpa din hund att bli mindre rädd på natten kan du använda dig av trygga rutiner före sängdags och se till att skapa en behaglig sovplats.

När brukar spökåldern gå över för en hund?

Spökåldern kan variera i längd, men de flesta hundar som drabbas av tecken på spökålder växer ur denna fas på 2-8 veckor.

Min hund skakar av rädsla, hur kan jag lugna ner den?

Om din hund skakar av rädsla, prata lugnt och tröstande till den och erbjud en fysisk närhet om din hund mår bättre av det.

Är spökåldern något alla hundar är med om?

Nej, det drabbar inte alla hundar, utan det är ganska vanligt att man inte märker av någon förändring som ägare.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen