Tipset: Så ser du om hunden är överviktig

När hunden alltid är hungrig kan det vara svårt att veta när man ska sätta stopp. Övervikt är ett påtagligt problem som drabbar allt fler hundar – och konsekvenserna är betydligt mer allvarliga än vad många inser.  Här ger vi dig ett konkret tips på hur du kan se och känna om hunden har rätt hull och sund vikt.  

Hundar är naturligt aktiva varelser och deras kroppar är anpassade för ett liv i rörelse. Det är därför deras leder är särskilt känsliga för övervikt och onödig belastning. Men även sjukdomar som diabetes, hjärt- och lungproblem och dålig hud- och pälskvalitet kan bli besvärliga följder av övervikt.

En ”liten” felmarginal – stor konsekvens

Vad många inte inser är att även några få extrakilon kan ha en betydande inverkan på hundens hälsa. Enstaka kilon som lätt skapas av en godbit här, och en smörgåsbit där.

För att sätta saker i perspektiv; om en hund med en idealvikt på 15 kilo (bara) har 3 kilos övervikt, så innebär det en övervikt på 20 procent. Av veterinärer klassas övervikt med 20 procent som fetma.

 

Recharge Hip & Joint
379,00 kr
Betygsatt 5.00 av 5
Stay Flexible
379,00 kr
Betygsatt 5.00 av 5

Rätt foder utifrån individ

Det är självklart viktigt att ge din hund rätt typ av foder, men det är ännu viktigare att förstå att varje hund är en individ. Rekommendationerna på fodersäcken är generella riktlinjer och inte anpassat utefter ras, ålder, aktivitetsnivå eller individuella förutsättningar. Precis lika viktigt är det att räkna allt som hunden får i sig under en dag, och inte bara maten vid fodergivorna.

Gyllene regeln för att undvika övervikt

Det absolut viktigaste du ska göra varje dag är att titta och känna på din hund. Det kan krävas träning för att lära sig att se om hunden är i en bra vikt. Men det finns en konkret veterinärtips att använda sig av – använd din hand och knogar som referens till hundens revben.  

Tips: så känner du om hunden är överviktig

Gör så här för att jämföra din hand och knogar som referens till hundens revben.  

Knyt din hand

Känns hundens revben som knogarna på din knutna hand så är hunden troligen för smal

Lägg handen platt och känn på översidan

Känns hundens revben som dina knogar på handens översida. Alltså att de känns tydligt under skinnet då är hunden troligtvis i bra hull och sund vikt.

Lägg handen platt och känn på handflatan

Om hundens revben känns som knogarna på handens undersida. Det vill säga att de knappt känns på grund av mycket vävnad emellan, då är hunden överviktig.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen