Sök
Stäng denna sökruta.

Vad kan hundar inte äta? Genomgång av giftiga livsmedel för hundar

Precis som människor kan hundar bli sjuka av saker de äter. Det finns en hel del mat eller livsmedel som alla hundar, oavsett ras, bör hålla sig borta från för att undvika allvarlig risk för skada. Listan på de livsmedlena går vi igenom i den här artikeln.

Choklad och andra teobrominhaltiga produkter

Choklad kan vara en frestelse för många hundägare att dela med sina fyrbenta vänner, men det är viktigt att komma ihåg att hundar inte ska äta choklad. Orsaken till detta är teobrominet i chokladen, som är giftigt för våra hundar. Men varför är teobrominet skadligt och vad är skillnaden mellan mörk och ljus choklad?

Teobrominets effekter

Teobromin, ämnet som finns i choklad, påverkar hundar mycket mer än oss människor. Detta eftersom hundars kroppar inte kan bryta ner och göra sig av med teobrominet lika snabbt som vi kan. Teobromin kan leda till en rad oönskade effekter, som kräkningar, diarré och i värre fall hjärtklappning eller kramper. Tänk på att om din hund av misstag får i sig choklad, är det bäst att snabbt kontakta och uppsöka en veterinär.

Mörk choklad jämfört med mjölkchoklad

 
  • Mörk choklad: Innehåller mer teobromin än mjölkchoklad, vilket gör det farligare för din hund. Redan små mängder kan vara giftiga beroende på hundens storlek.
  • Mjölkchoklad: Har lägre teobrominhalt jämfört med mörk choklad, men det betyder inte att det är säkert för hundar att äta. Även i små mängder kan även mjölkchoklad orsaka förgiftning.

Kom ihåg att det inte finns någon säker mängd choklad för hundar, och även om din hund är stor och verkar kunna äta mer, bör choklad undvikas helt. Choklad och andra kakao-produkter ska alltid förvaras utom räckhåll för nyfikna hundar.

Lök och vitlök

Lök och vitlök innehåller ämnen som kan skada hundens röda blodkroppar och leda till anemi, vilket är brist på syrebärande celler i blodet. Det spelar ingen roll om löken och vitlöken är rå eller tillagad, utan de är farliga oavsett.

Xylitol

Xylitol, som ofta finns i tuggummi, godis, halstabletter och vissa sorters jordnötssmör, är ytterst giftigt för hundar. Det kan orsaka farliga minskningar av blodsockret och leda till leverfel.

Alkohol och fermenterade produkter

Alkohol kan leda till skador på hundens lever, även i små mängder. Detta inkluderar även livsmedel som undergår jäsning, som till exempel surdegsbröd.

Kaffe och koffeinprodukter

Koffein i kaffe, te och andra koffeininnehållande produkter, såsom vissa läsk och energidrycker, är inte heller bra för hundar. Liksom choklad innehåller dessa livsmedel teobromin som är giftigt för din hund. Både koffein och teobromin kan snabbt bli farligt och orsaka allvarliga hälsoproblem.

Vindruvor och russin

Vindruvor och russin kan verka vara perfekta små snacks, men de kan vara farliga för din hund. Även små mängder kan leda till akut njursvikt, vilket kan vara livshotande. Symtom kan inkludera kräkningar, slöhet och depression. Det är alltså bäst att helt utesluta dessa från din hunds kost.

Macadamianötter

Även om macadamianötter kan vara en godbit för dig, bör de aldrig ges till hundar. De innehåller en toxisk substans som inte är tillräckligt utforskad än, men vi vet att de kan orsaka symtom som kräkningar, feber, muskelsvaghet och koordinationsproblem. Om din hund råkat äta macadamianötter, se till att kontakta veterinär.

Avokado

Avokado innehåller persin, ett svampämne som kan orsaka sjukdom hos hundar. Det är bäst att hålla din hund borta från avokado helt och hållet. Odlar du egen avokado är det viktigt att hålla dina husdjur borta från avokadons blad, där persinhalten är som högst.

Symptom och vård vid förgiftning

Det är viktigt att du som hundägare kan identifiera tecken på förgiftning hos din hund och vet hur du ska agera om olyckan är framme.

Förgiftningssymptom

Kräkningar, diarré och buksmärta är ofta tecken på att något inte står rätt till. Din hund kan även visa tecken på kramper, skakningar, eller andningsbesvär. Om din hund drabbats av njurförgiftning kan den få njurskador som yttrar sig genom till exempel ökad törst eller minskad urinproduktion. Hos en hund som drabbats av förgiftning med värktabletter eller giftiga växter kan anemi eller blodbrist förekomma, vilket kan visa sig genom bleka slemhinnor och svaghet.

Vad du bör göra om din hund blivit förgiftad

Tänk på att agera snabbt om du misstänker att din hund blivit förgiftad. Det första steget är att kontakta en veterinär för att få professionella råd och hjälp. Om det är möjligt, ta reda på vad din hund har ätit och hur mycket. Om du kan, ta med dig ett prov av det giftiga ämnet eller växten till veterinären. Detta kan underlätta för veterinären att ställa rätt diagnos och snabbare ge rätt behandling.

Tänk på att inte ge din hund någon form av motgift, mat eller vätska innan du har pratat med en veterinär. Veterinären kommer att ge dig instruktioner baserat på situationen, och det är viktigt att följa dessa noggrant.

Vanliga frågor

Varför är avokado farligt för hundar att konsumera?

Avokado innehåller substansen persin som kan vara giftig för hundar. Persin finns i avokadons löv, frö och även i fruktköttet. Även om en liten mängd avokado kan vara okej för vissa hundar, är det bäst att undvika det helt då det kan leda till magbesvär eller mer allvarliga hälsoproblem.

Är det okej för hundar att äta ost, eller kan det vara skadligt?

Ost kan konsumeras av hundar i små mängder, förutsatt att din hund inte är laktosintolerant. Tänk på att några ostar är fettrika och kan innehålla lök eller vitlök som krydda. Välj ost med en lägre fetthalt och ge det sparsamt.

Bör man undvika att ge potatis till hundar?

Rå potatis bör undvikas eftersom den innehåller solanin, ett gift som kan ställa till med bekymmer för hundar. Dock kan kokt potatis utan skinn vara ett säkert och näringsrikt snacks för din hund.

Är det säkert för hundar att äta jordnötssmör?

Jordnötssmör kan vara en bra källa till protein och fett för hundar, men kontrollera alltid att det inte innehåller xylitol, en sockerersättning som är mycket giftig för hundar.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen