Sök
Stäng denna sökruta.

Vad kan jag göra själv när hunden får artros?

Drygt en femtedel av alla hundar drabbas av artros. Framförallt uppstår problemen hos lite äldre hundar, men de förekommer även hos yngre. Artros är en kronisk sjukdom som bryter ner ledernas vävnad. Smärtan det orsakar både känns och märks hos hunden som helt plötsligt blir begränsad i sin rörlighet. Något som är jobbigt att se för husse och matte.

I en normal led är benen täckta av ett lager brosk som har en stötdämpande effekt. Samtidigt är ledens rörliga delar instängda i en ledkapsel fylld med ledvätska som fungerar som smörjmedel. Vid artros förändras balansen i leden så att brosklagret långsamt bryts ner och exponerar benet – vilket leder till smärta och minskad rörlighet. 

Det finns flera sätt att hjälpa hunden att må bättre när den drabbats av artros.  Ibland räcker det med naturlig behandling, men i vissa fall behöver man uppsöka veterinär. AktivSvea har tillskott för leder som bygger på kliniska testade ingredienser. Recepten är skräddarsydda och bygger på studier för bästa effekt.  

1. Motion är bra

Tvärtemot mot vad de flesta tror är det bästa man kan göra för en hund med artros att motionera den. En god muskelmassa stabiliserar och avlastar de drabbade lederna. En hund med artros ska varken vila eller överansträngas, utan mår bäst av måttlig och regelbunden belastning.

2. Värm upp 

Det är viktigt att före aktivitet alltid värma upp hunden ordentlig. Precis som efter aktivitet är det viktigt med nedvarvning. Allt för att ge musklerna bäst förutsättningar att bli varma och avlasta de drabbade ledarna.

3. Simning är bra träning

Simning kan vara ett bra sätt att träna hunden utan att anstränga lederna. En fysioterapeut (legitimerad sjukgymnast) kan ge råd och träningsprogram.

4. Ge kosttillskott

Behandling med kosttillskott kan hjälpa hundar med artros och det finns vetenskapligt stöd för att Omega-3 fettsyror har en bevisad antiinflammatorisk effekt som kan ge smärtlindring och ökad rörlighet vid artros. Ett annat tillskott är glukosamin som är en av byggstenarna i ledbrosk och kan ha effekt på ledsmärta och reparation av skadat brosk. Effekten av glukosaminer är inte helt kliniskt klarlagd, men ett stort antal människor med artros uppger en rejäl förbättring efter intag. Likaså ser många hundägare att deras hundar blivit markant bättre genom tillskott av glukosaminer. Då många hundar svarar mycket bra på dessa tillskott är det ett enkelt sätt att hjälpa sin hund till ett bättre liv. Även kosttillskott med nypon kan bidra till förbättrad ledhälsa hos både människa och hund. Använd preparat med naturliga råvaror av god kvalitet.

5. Undvik övervikt

Övervikt har en starkt negativ inverkan på sjukdomen och hunden kan få en rejält förbättrad livskvalitet genom att återgå till normal vikt. I förebyggande syfte är det viktigt att undvika övervikt samt att utfodra och motionera den unga hunden korrekt under den känsliga tillväxtfasen.

6. Använd täcke

Använd täcke på vintern för att undvika stela muskler. Ingen hund ska behöva bli liggandes i en kall bil, men det är extra viktigt är det gäller hundar med artros.

 

Tänk på det här när du har en hund med artros

  • Bibehålla en god muskelmassa som stabiliserar och avlastar de drabbade lederna.

  • Värm upp hunden ordentligt innan aktivitet, och efteråt  är det viktigt med nedvarvning.

  • Simning är ett bra  sätt att träna hunden utan att anstränga lederna. 

  • Använd täcke på vintern för att undvika stela muskler. Framför allt om hunden ligger stilla i bilen.

  • Håll hunden i bra hull, övervikt gör artrosen mycket sämre

  • Ge tillskott med grönläppad mussla med så hög halt av musselolja som möjligt. 

  • Ge tillskott med nypon

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen