Sök
Stäng denna sökruta.

Keep skadade bicepssenan – snabb återhämtning med rehab och Stay Flexible

Agilitysverige är fullt av duktig och ambitiösa ekipage. Ett av dem är Jessica Kellden med sin Bordercollie Humlevallens Keep. Tillsammans har de tävlat över hela Sverige, lagt oändligt många timmar på träningsbanan och startat SM. Idag är Keep 11 år gammal och en glad pensionär. Men strax innan han avslutade sin karriär gick senfästet till bicepssenan av, det slutade med operation och lång rehab. En rehabperiod som blev betydligt kortare tack vare AktivSvea och rätt träning. 

Foto: Martin Rimby

Vem är Keep, berätta vem som gömmer sig bakom de snälla ögonen?

Keep är min första Bordercollie och numera min 11-åriga pensionär. Vi har ganska nyligen lagt en lång gedigen agilitykarriär bakom oss och han tävlade sitt sista SM sommaren 2021.  Som agilityhund var han en makalöst snabb och en högpresterande individ som alltid levererade topptider. Han har alltid varit väldigt explosiv och alltid gjort sitt jobb med härlig attityd och glädje. Jag har aldrig haft ett tråkigt träningspass med Keep! Som individ är Keep supersnäll, som en kramgo nallebjörn. Alltid redo för att hitta på saker tillsammans.

En pigg, pensionerad agilitystjärna. Hur tränar du honom idag?

Mitt fokus idag, precis som tidigare, är att hålla honom starkt och frisk. Men övningarna och träningen ser annorlunda ut än under hans aktiva karriär. Han får såklart mer soffhäng och mys, men annars består vardagen av långa promenader i skogen, simning, vattentrask, pilatesträning och kavaletti varvat med vila och mycket kärlek. 

Berätta om hans skada och vad som hände

Vi hade gått en lägre promenad och när vi kom hem gick vi förbi vår agilitybana. Han tittade på mig med en bedjande blick och jag förstod direkt vad han ville – köra lite slalom, hans favorithinder. Så blev det, men dessvärre redan efter andra skicket stod han på tre ben och allt slutade med en operation på Blåstjärnan i Göteborg. Senfästet till bicepssenan hade gått av.

När skadan skedde var Keep 10 år, alltså ingen ungdom med bästa läkköttet. Men det var självklart att vi skulle ta oss igenom det. Han var i fin form, stark och pigg för sin ålder.

Vad innebar läkningsprocessen och rehab för er?

Första veckorna efter operationen var det endast korta rastrundor i koppel men ganska snart började vi med vattentrask och rehabilitering. Han har i grund och botten en väldigt stark muskulös kropp och detta spelade stor roll i hans återhämtning. Det har gått så bra och han är i såpass fint skick att vår vardag nästan ser ut som innan operationen förutom att vi bytt ut agilityträning mot styrketräning. Han ”slänger” lite med det opererade benet och kommer nog alltid göra det, men det syns väldigt sällan.

”Jag fick tips av veterinären som opererade Keep att ge Omega3. Jag bollade med honom kring AktivSvea’s Stay Flexibel och han tyckte innehållet kändes komplett och bra för att hjälpa till vid läkningen och stärka Keep”

Hur spelade Keep up energy en viktig roll i hans snabba rehab och återhämtning?

Jag fick tips av veterinären som opererade Keep att ge Omega3. Jag bollade med honom kring AktivSvea’s Stay Flexibel och han tyckte innehållet kändes komplett och bra för att hjälpa till vid läkningen och stärka Keep. Stay Flexibel innehåller kollagen och hög halt av grönläppad mussla där musselolja är kvar, som med sin unika ETA en anitinflammatorisk  Omega-3, hjälpte extra mycket i läkning och rehab. Alla, både veterinär och sjukgymnast, var förvånade över hur snabbt han läkte och hittade tillbaka till sin styrka, flexibilitet och rörlighet.

Hur kunde du se att Stay Flexibilitet hjälpte till i läkningen av skadan?

Under hela rehab-perioden gick Keep på dubbel dos av Stay Flexibel. Från början fick han dubbeldos och efter några veckor gick jag ner på normal dos. Han svarade direkt på behandlingen och med tanke på hur snabbt han kommit tillbaka är jag övertygad om att Stay Flexibel har hjälpt oss. Keep går fortfarande på Stay Flexibel och hans välmående är på topp. Det är inte självklart när man opererar en så pass gammal hund för en led- och muskelskada att de blir helt återställda, men i vårt fall är det över förväntan.

Vilka tillskott går din flock på i vardagen?

  • Keep som är äldst går fortsatt på Stay Flexibel och Fresh breath
  • Wifi som är i full tävlingskondition går på Joint Support för styrka och flexibiltet, och för att förebygga skador. Den kombinerar jag med Recharge Hip&Joint för återhämtning i musklerna. Det är ofta jag tävlar två eller flera dagar i rad och då måste musklerna hinna med att ladda och om prestera på topp. Hon får också Fresh Breath.
  • Fidelli som också tränas och tävlas aktivt går på samma tillskott som Wifi. Men hon hade OCD som valp och är opererad. Därför brukar jag komplettera/byta ut joint support mot Stay Flexibel för henne under perioder.
  • Goza, vår valp som kom hem i mars, får enbart Recharge Hip&Joint än så länge.

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen