Sök
Stäng denna sökruta.

Varför äter hunden gräs?

Förvandlas din hund också till en idisslande kossa under vår- och sommarmånaderna? Att hunden mumsar gräs är faktiskt mer regeln än undantag när de gröna stråna kikar upp ur marken. Men visst kan det ses som ett väldigt konstigt beteende hos den annars köttätande hunden, att plötsligt kasta sig över grästuvor och äta hysteriskt för att sedan någon minut senare spy upp allting igen.  

För att förstå varför hunden äter gräs behöver man också få lite koll på hundens näringsbehov. Vad hundens kropp behöver för att må bra. Olämpliga eller ensidiga matvanor, för mycket eller för lite mat innebär en risk för hälsan, vilket kan leda till minskad prestationsförmåga och negativt påverka det allmänna välbefinnandet. För att tillgodose hundens behov måste kosten innehålla en mängd olika näringsämnen i rätt mängd och i rätta proportioner.

  • Vatten, protein och mineralämnen är främst till för att bygga upp och ersätta kroppssubstansen (byggmaterial).
  • Fetter och kolhydrater däremot producerar den energi som behövs för att upprätthålla kroppsfunktionerna (bränslen).
  • Vitaminer och spårelement reglerar samtliga kroppsprocesser
  • Växttråd (fiber) är inte smältbar men påverkar matsmältningsprocessen och tarmens arbete.
  • Att hunden äter gräs har många olika svar då det kan bero på många olika anledningar. Man kan ofta dela upp gräsätande i två grupper – de som äter gräs året om och de som äter de nya gröna grässtråna när vårsolen kikar fram. Var noga med att se till att hunden inte äter gräs som är besprutat eller innehåller kemikalier. Det kan ge hunden förgiftning.
Läs mer om näringslära för hund

Den absolut vanligaste anledning är att hunden äter gräs handlar om en mage i obalans. Var uppmärksam på hundens signaler och titta alltid på hundens allmäntillstånd. Många hundägare med hundar som äter gräs ger AktivSvea Fresh Breath och vittnar om en klar förbättring.

Kan vara det bästa hittills!​

Intresserad av näringslära och naturliga tillskott som gör en stor skillnad i din husdjurs liv. Signa upp på vårt nyhetsbrev för senaste artiklarna, erbjudanden och tips om hur du med rätt näring kan hjälpa ditt husdjur på ett naturligt, effektivt och hållbart sätt.

5 anledningar till att hunden äter gräs

1. Gräs innehåller mycket näring

Att äta gräs kan handla om att få i sig näring. Framför allt det första gräset som växer upp under våren är alltid extra näringsrikt (och ofta poppis hos hundarna). Det innehåller bra och viktiga ämnen för hundens kropp. Gräs är faktiskt den vanligaste växten som hundar äter, vilket även gäller hundens anfader vargen. Från början handlar det om att hunden och vargen är programmerade att leta efter näringsrik mat var de helst kan hitta den. Att hitta näringsrik mat i det fria är detsamma som att överleva.

2. Hunden mår illa

En av de kanske vanligaste anledningarna till att hunden äter gräs är att de mår illa eller har krångel med magen. Äta gräs är då en medveten och instinktiv handling för hunden för att framkalla en kräkning. Det kan vara om hunden ätit något den som den inte tål, ett främmande föremål som inte kan passera ut i tarmen eller helt enkelt en mage i obalans. Hundar som äter för att kunna kräkas brukar vanligtvis svälja gräs så fort att de inte ens hinner tugga det. Det sägs att de långa grässtråna kittlar hunden i halsen och att det framkallar en kräkreflex.

3. Hunden behöver komplettera sitt foder

Tvärtemot vad många tror så behöver faktiskt hunden få i sig grönsaker. Tittar vi på hundens förfäder, till exempel vargen, fångar de och äter växtätare. Växtätare har tarmar och magsäck som är proppfull av gräs, växter och bär. Vilket då också blir en viktig del av vargen (och hundens) kost genom att de äter bytet.

Gräset är så kallat grovfoder, det är kraftigt och hjälper hunden med matsmältning. Äter hunden gräs kan det till exempel vara ett tecken på att man behöver byta till ett mer fiberrikt foder.

4. Självmedicinering mot ont i mage eller hals

Om din hund har mag – eller halsproblem kan att äta gräs vara ett sätt att lindra smärtan, en form att självmedicinera. Det kan röra sig om magkatarr, halsbränna eller en mage i obalans. Har du en hund som gärna äter gräs året om är detta en trolig anledning. Testa att ge tillskott för mun och mage som kan hjälpa hunden.

5. Det är gott och trevlig sysselsättning

Det behöver inte vara svårare än så här. De nya gröna stråna smakar bara väldigt gott, och är också ett skönt tidsfördriv när hunden är uttråkad.

FreshBreath_web
God munhälsa

Artikeln är skriven av

Andra inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen